{ "title": "Az Pişmiş Yumurta", "image": "https://www.yumurta.gen.tr/images/Az-Pismis-Yumurta-78.jpg", "date": "21.01.2024 13:15:36", "author": "feride halaç", "article": [ { "article": "Az pişmiş yumurta, Yumurta, anne sütünden sonra içinde her türlü proteini bulunduran tek besin kaynağıdır. Son derece besleyici ve vitamin bakımından oldukça zengindir. A, D, B1, B2, B6, E ve K vitaminlerini içerir. Aynı zamanda içerisinde çinko, folik asit ve fosfor da bulunur. Kişiyi uzun süre tok tutar. Vücut geliştirmede tüketilecek ilk besindir. Kemik gelişiminde önemli rol oynar. Çocukların tüketmesi oldukça önemlidir. Aynı zamanda yumurta gözlere ve dişlere de çok faydalıdır. Vücudu zararlı maddelerden de korur ve direnci yüksek tutar.

Bu kadar sağlıklı bir gıda olan yumurtayı tüketirken yine de dikkatli olmak gerekebilir. Fazla tüketmek yüksek proteinden dolayı kilo aldırır. Yumurtalarda çok yüksek kolesterol, yağ ve kalori mevcuttur. Bu yüzden aşırı tüketmek kalp hastalığı riskini de arttırır. Yumurtaların tüketimi kadar pişirme yöntemleri de önemlidir. Az pişmiş yumurta veya fazla pişmiş yumurta ile ilgili birçok tartışma konusu açılmıştır. Fakat bilinmesi gereken en önemli şey az pişmiş yumurtadan alacağınız proteinin de eksik kalmasıdır. Sindirim yönünden az pişmiş yumurta daha kolay sindirilir. Fakat az pişmiş yumurta içerisinde bulunan biotin adlı vitaminini öldürüyor. Biotin vitamini tüm B vitaminlerini içinde barındırır. Kişi vücudunda biotin eksikliği halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık veya saç dökülmesi gibi rahatsızlıklara sebep olur. Biotin vitamini kişinin yaşamı için büyük önem taşır. Bu nedenle az pişmiş yumurta tüketmek yerine en doğrusu yumurtayı tam pişirip tüketmektir. Yumurtayı 10 dakika kadar ocakta bırakın ve sonra tüketin. Kayısı veya rafadan denilen az pişmiş yumurta yöntemlerini daha az tüketmeye özen gösterin.

Az pişmiş yumurta nasıl yapılır?

Malzemeleri
Yapımı: Cezve içerisine suyu ve tuzu attıktan sonra su kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra yavaşça yumurta suya bırakılır. Yumurtayı attıktan sonra suyun kaynaması duracaktır. Suyun tekrar kaynaması beklenir. Kaynamaya başladıktan sonra 2 dakika daha bekleyip, altı söndürülür. Az pişmiş yumurta için beklenen 2 dakika yeterli süredir. Sarısı sadece ısıyı almış şekilde çıkacaktır. Fakat az pişmiş yumurta yaparken yumurta sarısında istenilen katılığa göre, kaynadıktan sonra beklenen 2 dakikalık süre 6 dakikaya kadar uzatılabilir.
" } ] }