{ "title": "Balık Yumurtası", "image": "https://www.yumurta.gen.tr/images/balik-yumurtasi(1).jpg", "date": "19.01.2024 07:45:55", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Balık yumurtası, her çeşit balığın yumurtası havyar olarak bilinir. Havyar kısmen ezilmiş balık yumurtalarına verilen addır. Toplumda balık yumurtası tüketimi çok yaygın olmasa da dış ülkelerde oldukça yaygın bir şekilde tüketilmektedir. Balık yumurtası siyah ve kırmızı olmak üzere iki çeşittir. Siyah renkli balık yumurtası kırmızı balık yumurtasına nazaran daha kalitelidir.

Balık yumurtası, özel bir besin maddesidir. Özellikle Hazar denizinde yaşamını sürdüren Mersin balığı ve Mersin balığının bir türü olan çiroz balıklarından elde edilen balık yumurtası daha değerleridir. Bu balıklar yaşam alanlarından canlı olarak yakalanır ve bir kesi ile yumurtalar alınır. Yumurtalar alındıktan sonra kesilen yer dikilerek balıklar tekrar yaşam alanlarına bırakılır. Bu sayede aynı balıktan birkaç defa yumurta alınabilir. Elde edilen balık yumurtaları kutulanarak oldukça yüksek fiyatta tüm dünyaya satışa sunulur. Siyah balık yumurtasının en kabul göreni ve pahalı olanı beluga havyarıdır. Kırmızı balık yumurtası somon balığından elde edilir ve siyahı kadar değerli bir yumurta değildir.

Balık yumurtası nasıl tüketilir?

Balık yumurtası genellikle ordövr tabaklarında kanepe üzerlerine sürülerek servise sunulur. Sunum anında ufak bir kâsenin içinde kendi kaşığı kullanılır. Yanında soğan, limon, tost ekmeği ve yumurtayla beraber sunum yapılır. Balık yumurtası tost ekmeğinin üzerine istenilen ölçülerde alınarak tüketilebilir. Kokteyllerde, lüks otellerde ve restoranlarda balık yumurtası sıkça menüde yer alır. Atıştırmalık bir yiyecek olduğu için elle alınıp tüketilebilir. Bu tarz kanepelerin yanında daha çok şampanya ve votka tercih edilir.

Balık yumurtası kutusu açıldıktan sonra en fazla 3 gün içinde tüketilmelidir. Satın alındıktan sonra kesinlikle buzluğa atılarak dondurulmamalıdır. Ancak buzluğa yakın bir alanda muhafaza edilmelidir. Kutusu açılmamışsa en fazla 1 ay saklanabilir. Orta kalitede bir balık yumurtası rafadan hazırlanan yumurta sarısına tereyağı ile karıştırılarak tüketilebilir. 3 gram tereyağı ve 1 kaşık balık yumurtası, bir rafadan yumurta sarısına eklemek için yeterli olur.

Balık yumurtası nasıl pişirilir?

Malzemeleri
Balık yumurtası nasıl yapılır?

Balık yumurtası mutfak robotuna alınarak 5 dakika kadar karıştırılır. İyice ezilen balık yumurtasının içine ağır ağır sıvı yağ eklenir ve bir yandan da karıştırılmaya devam edilir. Son olarak üzerine yine yavaş yavaş limon suyu ilave edilir. Karışım beyazlaşana kadar karıştırılır. Hazırlanan balık yumurtası yani havyarın ismi tarama olarak bilinir. Balık yemeklerinin yanında sunum yapılabilir. Ayrıca hazırlanan karışım ekmeklerin üzerine sürülerek de yenebilir.

Balık yumurtasının faydaları nelerdir?
" } ] }