{ "title": "Çiğ Yumurta", "image": "https://www.yumurta.gen.tr/images/Cig-Yumurta-58.jpg", "date": "21.01.2024 13:21:44", "author": "Gülşen boğa", "article": [ { "article": "Çiğ yumurta, insan hayatında yumurtanın vitamin açısından önemi büyüktür. Günümüzde hemen her evde mutlaka bulunan çiğ yumurta mutfakların olmazsa olmazıdır. Bu nedenle sağlık açısından tüketilen ve faydalı olan yumurtayla yapılan her bir pasta, yemekler, hatta bazı insanların çiğ yumurtayı sevdikleri şekilde tükettikleri bilinir. Birçok kişi mutfakta yapılan eşsiz lezzetli olan çeşitli yemek, pasta ve sayamayacağımız kadar ürünlerde kullanmaktadır. Çiğ yumurta tüketmek aslında pek faydalı değildir. Yumurta genelde çiğ olarak alındıktan sonra yapılacak ve kullanılacak olan ürünlerin içine malzeme olarak konulur sonra pişirilerek tüketilir. Dünyada en kaliteli olan gıda ürünlerinden biri olan yumurta demir eksikliği tedavileri içinde önerilmektedir. Son derece faydalı olan çiğ yumurta etin eş değerinde bir besindir. Çiğ yumurta kullanılan gıdalar arasında akı veya sarısı ayrı yapılan yiyeceklerin içine konulmaktadır. Çiğ yumurta günlük taze olarak marketlerde, pazarlarda, bulunmaktadır. Çiğ yumurta akı ve sarısı en önemli iki sağlıklı parçalardır. Yumurta tüketilirken ayrılmadan tüketmek gerekir.

Çiğ yumurta sağlığımıza faydalı mıdır?

Toplum arasında ses kısıklığına iyi gelen çiğ yumurta içilmesi herkes tarafından önerilir. Fakat çiğ yumurta antioksidan açısından pişmiş olan yumurtaya göre daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır. Tavuk çiftliklerinde özenle beslenen tavukların buğday ve mısırla beslenerek, çiğ yumurtalarındaki antioksidan değeri elma, kızılcık gibi besinlerle aynı eş değerdedir. Yapılan birçok araştırmalar arasında pişen yumurta çiğ olana göre daha az antioksidan içerir. Günümüzde sağlık sorunlarından kolesterol hastası olan kişilerin çiğ ya da pişmiş yumurtayı çok tüketmemeleri gerektiğini bildirirler.

Çiğ yumurta içinde bulunan salmonella mikrobu nedeniyle çiğ tüketilmesi durumunda kişilere zararı olacağı bildirilir. Toplumda birçok kişi bu konuda yanlış bilgiye sahiptir, çiğ yumurta yemek sakıncalıdır. Alınan mikrop sayesinde vücutta birtakım bağırsak bozukluğu ortaya çıkar, çiğ yumurtanın içinde bulunan salmonella denilen mikrop otomatik olarak çiğ yumurta yenmesi durumunda vücuda yerleşir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha fazla bu tür sorunla karşılaşmaktadır. Yumurta içinde bulunan avidin maddesi biyotini yani B7 vitamini insan vücudunda engelliyor. Bu nedenle yumurta çiğ olarak değil pişirilerek tüketilmelidir.
" } ] }