{
"title": "Haşlanmış Yumurta Nasıl Yapılır",
"image": "https://www.yumurta.gen.tr/images/Haslanmis-Yumurta-Nasil-Yapilir-59.jpg",
"date": "19.01.2024 02:28:01",
"author": "burhan yumruk",
"article": [
{
"article": "
Haşlanmış yumurta nasıl yapılır, her halde bilmeyenimiz yoktur. Aslında çok kolay gibi görünen haşlanmış yumurtanın yapımında bile dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunmaktadır. Haşlanmış yumurta en sağlıklı protein maddelerinden bir tanesidir. Bu nedenle özellikle çocukların ve anne adaylarının her gün mutlaka 1 adet haşlanmış yumurta tüketmesi gerekmektedir. Fakat haşlanmış yumurtanın pişme derecesine göre de insanların damak zevki farklılık gösterebilir. Bazı insanlar rafadan yumurtayı severken, bazıları kayısı kıvamını tercih eder. Bazı insanlar ise iyice pişmeyen bir yumurtayı asla tüketemez. Ailenizin ve kendinizin damak zevkine uygun haşlanmış yumurta yapabilmek için yumurtanın kaç dakika boyunca kaynatılması gerektiğini bilmek önem arz etmektedir. Günümüzde yumurta haşlama makinesi sayesinde artık haşlanmış yumurtayı bile teknolojiye teslim etmenin rahatlığını yaşamaktayız. Fakat herkes bu teknolojik imkâna ulaşamayacağından eski usulde yumurta pişirme tekniklerini öğrenmekte büyük fayda bulunmaktadır.
Haşlanmış yumurtanın yapımı ve dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
Haşlanmış yumurta yaparken en önemli sorunlardan bir tanesi yumurtanın çatlayarak suya çıkması ve böylece yumurtanın hijyenik olmaktan çıkmasıdır. Bunun için dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda sayılmaktadır.
Yumurtaları haşlama yapacağınız kabın içerisine koymadan evvel kabın içerisine soğuk su ile doldurun.
Yumurtaların temiz olması son derece önemlidir. Bu nedenle yumurtaları tek tek yıkayın ve su doldurduğunuz kabın içerisine yavaşça yerleştirin.
Yumurtaların haşlanırken sıcaklığın etkisi ile çatlamasını engellemek için suyun içerisine biraz tuz ve bir miktar sirke katın. Böylece yumurtalar çatlamadan pişecektir.
Eğer yumurtalarınızın tamamını ya da bir kısmını rafadan olarak pişirmeyi arzu ediyorsanız yumurtaların altını yaktığınız andan itibaren yaklaşık 3 dakika boyunca ocakta bekletmeniz gerekmektedir. Eğer bunu ayarlamakta zorlanırsanız yumurtalar kaynamaya başladığı andan itibaren yavaş bir şekilde tam 100'e kadar sayın. Eğer çocuğa pişiriyorsanız bu onun için de güzel bir oyun haline getirilebilir. Daha sonra sudan alarak soğuk suya tutun ve bekletmeden tüketin.
Kayısı kıvamında pişirmek için ise kaynayan suyun içerisine yumurta konulduktan sonra yaklaşık 5 dakika boyunca kaynatılması gerekir. Kayısı kıvamındaki haşlanmış yumurta hemen yenilmez ise katılaşır.
Katı yumurtanın yapım için ise 10 dakika yeterli olacaktır. Yumurta ocakta kaynamaya başladığı andan itibaren bu süreyi tutmaya başlayabilirsiniz. Haşlanmış yumurta ne kadar çok kaynarsa sarısı o kadar çok ufalanmaya müsait bir hal alır ve beyazı da kararır. Bu nedenle lezzetli bir katı yumurtanın yapımı için 10 dakikadan fazla kaynatmamak için özen gösterin. Haşlanmış yumurta nasıl yapılır?
Sorusu püf noktalarıyla birlikte çözüme kavuşturulmuştur.