{ "title": "Haşlanmış Yumurta", "image": "https://www.yumurta.gen.tr/images/haslanmis-yumurta(1).jpg", "date": "20.01.2024 04:15:16", "author": "Zeynep Güneş", "article": [ { "article": "Haşlanmış yumurta, Yumurta tavuktan elde edilen besin değeri oldukça yüksek bir yiyecektir. Yumurta ile birçok yemek yapılır. Kahvaltıların vazgeçilmezidir. Haşlaması ya da yağda kırıldığında kahvaltılarda mutlaka tüketilir. Yumurta kalorisi ve besin değeri yüksek bir yiyecektir. Çocukların bile küçük yaşlarda tüketmesi gerekir. Haşlanmış yumurta yapmak çok kolaydır. İlk önce yapılacak yumurta sayısına göre derin bir tencere ya da cezve alınır. İçine yumurtalar koyulur. Yumurtaların üzerini geçecek kadar su koyulur ve ocağa koyulur. Ocağın altını çok açmadan yumurtalar haşlanmaya başlar. Yumurtalar haşlanma kıvamlarına göre birkaç çeşittir. Haşlanmış yumurta yaparken çatlamasını önlemek için suyun içine bir iki çay kaşığı kadar tuz atılır. Tuz hem yumurtaların çatlamasını önler hem de yumurtalar haşlandıktan sonra kolay soyulmasını sağlar.

Kıvamına göre haşlanmış yumurta çeşitleri

Rafadan kıvamda haşlanmış yumurta: Yumurtalar cezvenin içine koyulur, üzerine suyu eklenir ve ocağa koyulur. Kaynayana kadar beklenir, kaynadıktan bir dakika sonra ocaktan alınır ve hemen soğuk suyun içine konulup yumurtalar soğutulur. Bu rafadan haşlanmış yumurta olur.

Kayısı kıvamda haşlanmış yumurta: Kayısı kıvamında yumurta elde etmek için, önce yumurtalar cezveye alınır suyu koyulur ve ocağa koyulup altı yakılır. Kaynamaya başlayan yumurtalar dört beş dakika daha kaynatılır ve ocaktan alınır. Ocaktan alınan yumurtalar hemen soğuk suyu koyulur. Bu şekilde kayısı kıvamında yumurta elde edilir.

Lop kıvamda haşlanmış yumurta: Lop şekilde haşlanmış yumurta elde etmek için derin bir kaba yumurtalar koyulur. Üzerini geçecek şekilde suyu ve tuzu koyulup ocağa koyulur. Kaynamaya başladıktan sonra sekiz dokuz dakika daha kaynatılır. Sonra ocaktan alınır ve soğuk suya koyulur. Bu şekilde de lop yumurta elde edilir.

Haşlanmış yumurta kokusu yüzünden pek yapılmaz. Ancak haşlanan yumurtanın kokusunu önlemek için soğuk buzlu suyun içinde iyice soğuyana kadar beklerse kokusu olmaz. Haşlanmış yumurtalar küt tarafından soyulmaya başlarsa daha rahat soyulur. Bayat yumurtalar tazesine göre daha zor soyulur ve soyulurken de çoğu kabuğunda kalır. Haşlanmış yumurta ile salata yapılır. Marul, yumurta, zeytin, kuru soğanla yapılan salata herkes tarafından çok tercih edilir ve besin değeri bakımından da oldukça zengin bir salatadır. Haşlanmış yumurta diyet listelerinin de başında yer alır. Nedeni ise haşlanmış yumurtanın tokluk hissi vermesidir.
" } ] }