{ "title": "İpek Böceği Yumurtası", "image": "https://www.yumurta.gen.tr/images/ipek-bocegi-yumurtasi.jpg", "date": "21.01.2024 22:41:30", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
İpek Böceği Yumurtası, Tarihi yalnızca insanların yazdığını sanırız, oysa tarihi böceklerde yazar! Gerçek olan şudur ki, insanlığın bir dönemin tarihini yazanlar ordular değil. İpek böcekleri olmuştur. Rivayete göre; M. Ö. 2600'lerde hüküm süren Çin İmparatoru Hoang-Ti zamanında saray bahçesinde bir tırtılın dut yaprağı yediğini ve ardından koza ördüğü görülmüş. Bu durum üzerine imparator, bu tırtılın hayatının incelenmesini emreder. Bu görevi de eşi olan Kraliçe'ye verir. Bunun üzerine kraliçe uzun zaman yaptığı araştırmalar neticesinde bu kozadan ipek çekilebileceğini ve bunun da dokumacılıkta kullanılabileceğini keşfetmiş. Böylece ipek böceği kutsallaşır. Kraliçe bu sayede yeni bir isim almış ve binlerce yıldır insanların ipek böceği tanrıçası olarak anlatılır. İpekçiliğin bir Türk tarafından dünyaya yayıldığı söylenir. Buna göre Türkistan'ın Hotan Eyaleti Hakanı olan bir Çin prensesi ile evlenmiştir. Bir Türk ile evlenen Hotana adlı prenses, güzelliğinden asla vazgeçemediği için ipek böceği yumurtalarını saçlarının arasında saklayarak Çin'in dışına çıkardığı anlatılır. Her aşaması mucizelerle dolu olan ipek böceği yumurtası çok çarpıcı yaratılış mucizelerinden biridir. İpek böceği bir çeşit kelebeğin tırtılıdır. Bu kelebekler kanatsız doğarlar. Biçimlerine ulaşabilmeleri için dört aşama geçirmeleri gerekir. Bazıları 24 saat arayla veya 1-2 ay gibi ömre sahip olan kelebekler yumurtadan bir tırtıl olarak çıkarlar. Büyük bir iştahla devamlı dut yaprağıyla beslenir. Bu tırtıl büyüdüğü zaman ikinci devresi başlar.

İpek Böceği Yumurtası ve Oluşumu; İpek böcekleri çiftleştikten sonra her biri iğne ucu büyüklüğünde olan 500 tane kadar yumurta bırakırlar. Bu aşamada yumurtlayan tırtıllar da ölürler. Yumurtadan çıkan tırtıllar dut yapraklarını yiyerek gece ve gündüz demeden 20 veya 30 gün kadar beslenirler. Bu süre içerisinde tırtılların yedikleri yaprakların ağırlığı kadar vücut ağırlıklarının üzerinde olur. Tırtıl dört defa deri değiştirdikten sonra bu evrede olgunlaşır ve yumurtadan çıktıktan beş hafta sonra kalınlığı yarım santimi geçer ve uzunlukları da 7,5 cm'yi bulur. Bu tırtılın vücudu 12 bölüm olmak üzere ayrılmıştır. 3 çift ayağı vardır. Ayrıca vücudunun arka tarafında 5 çift çengelli ayağı olan et çıkıntısı vardır. İyice büyümüş olan ipek böceği artık kozasını yapacak çağa gelmiştir. Kozasının içinde büyüdükçe renkleri açılır ve tüyleri kaybolur. İpek böceği hücrelerine yerleşmeye başlamıştır. Burada kahverengi bir sıvı yayarak kozasının yumuşamasını sağlar. Koza iyice yumuşadıktan sonra en derin yerinden kozayı iterek dışarı çıkar. Tırtıl artık bir ipek böceğidir. Bundan sonraki yaşamında havayla temas ettiği için anında kuruyan ve bir ipe benzeyen protein molekülü olan ipeği üretecektir.
" } ] }