{ "title": "İran Tavuğu Yumurtası", "image": "https://www.yumurta.gen.tr/images/iran-tavugu-yumurtasi.jpg", "date": "21.01.2024 13:03:20", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "İran Tavuğu Yumurtası, Bek tavuğu, Tokat tavuğu gibi farklı isimleri de olan İran tavuğu, başlıca Sahra da olmak üzere Afrika'da üremektedir. Güney Fransa bölümü ve Batı Hindistan'da da oldukça yaygın bir türdür.

Baş kısmı çıplaktır ve boyun derisi kan kırmızı, tüyleri koyu boz üstüne beyaz veya krem rengi beneklidir. Tepesinde kemiksi bir ibik vardır ve gagasının altından hindininkinde olduğu gibi, kırmızı ve mavi renkli deri parçaları aşağı doğru sarkar. Doğu Afrika'da yaşayan tepeli İran tavuğunun tüyleri genellikle, kara üstüne mavi benekli, boynu mavi, gırtlağı kıpkırmızıdır ve başında uzun, kara bir ibik bulunur. İran tavuklarının en iri ve en renkli çeşidi olan akbaba İran tavuğunun başı ve uzun, boynu akbabanın ki gibi çıplak şekildedir.

Yabani İran tavukları çoğu kez sürüler halinde yaşar ve yerde böcek arayarak gezerken gürültülü, kaba ötüş stilleriyle birbirlerine seslenirler. Ürkütüldükleri zaman, bütün sürü bir ağızdan çığlık atar ve iri gövdelerini yerden zor bir şekilde kaldırarak, ağır ağır havalandıktan sonra, yakındaki bir ağacın dallarında yeniden bir araya toplanır. Geceleri genel olarak, ağaçların üzerinde tüneyerek geçirirler.

Dişiler yuva yapmak için pek fazla uğraş sarfetmeden, toprağın üstüne 20'e yakın yumurta bırakır. Tavuk yumurtasından daha ufak bir yumurtası vardır ve sarıları daha koyu bir renkte olan yumurtalarının tadı, oldukça lezzetlidir. Otsu bitki türleri, tahıllar, bitkilerin kök ve tohumları, meyveler ve küçük böcekler ile beslenirler. İlk kez Mısır halkı tarafından evcilleştirilen İran tavukları, Güney Afrika bölümünde en popüler olan av kuşudur." } ] }