{ "title": "Katı Yumurta", "image": "https://www.yumurta.gen.tr/images/Kati-Yumurta-89.jpg", "date": "20.01.2024 08:56:55", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Katı Yumurta, anne sütünden sonra vücut ihtiyacı için faydalı besin değerlerini içeren haşlama yöntemiyle pişirilen yumurta şeklidir. Genellikle kahvaltıda sofraların vazgeçilmez bir gıda maddesidir. Birçok kanatlı hayvanların yumurtası vardır. Bunların içerisinde en tanınmış olanları tavuk ve bıldırcın yumurtası tüketimidir. Katı yumurta vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Protein, çinko, demir, fosfor önemli besin değerleri arasında yer alır. Vücudun genel ihtiyacı olan aminoasitleri içermektedir. Birçok besine göre yumurta en kaliteli proteini içermektedir. Katı yumurtaya alerjisi olmayan bireyler haftada üç dört kez bu gıdayı tüketebilir. Katı yumurta tercih edilirken günlük taze olarak tüketimi uygundur. Birkaç günlük önceden yüksek ısıda pişirilmiş bayat katı yumurtaların tüketilmesi sağlık bakımından zararlıdır. Uzun süre bekletilen katı yumurta mikroorganizmaların oluşmasına ortam hazırlayarak bozulur ve doğal koruyucu tabakasını kaybeder. Bayat katı yumurtalar ağırlığından ve daha da sertleşmiş olan tabakalarından tespit edilebilir. Ayrıca, bayatlamış katı yumurtanın sarı kısmı koyu yeşil renkli bir zarla çevrilmiş olur buna dikkat edilerek de tüketimi bakımından gerekli önlem alınabilir. Katı yumurta elde edebilmek için haşlama süresi olarak on dakikalık zaman yeterlidir. Haşlama esnasında suyun saf halde olması önemlidir. Katı yumurta aşamasına gelince kaynayan suyun içerisine bir tutam tuz atıldığında yumurtaların çatlamasının önüne geçilmiş olur. Lezzetli yoğunlukta yumurtanın varlığı keyifli bir kahvaltı yapılmasına da imkân hazırlar. Türkiye'nin Şanlı Urfa şehrinde katı yumurta ve sebzeler doğranarak lavaş ekmek arasına konulup dürüm halinde tüketilmektedir. Bu besin maddesinin kıymetinin bilinmesi sağlıklı beden oluşumuna ve doyurucu beslenmeye yardımcı olmaktadır.

Katı yumurtanın faydaları nelerdir?

Yeterli ve dengeli beslenmede, vücut gelişiminde ve çocukların bedensel gelişimlerinde katı yumurta tüketimi insan sağlığı için oldukça fayda sağlamaktadır. İçerisindeki vitaminler sayesinde gözün daha iyi görmesini sağlar. Kemik gelişimi ve diş yapısı için faydalıdır. Vücut hücrelerinin gelişimine yardımcı olur. Enfeksiyonlara karşı mücadele eder. Vücudu bütün zararlı maddelere karşı korumaktadır. Besin ögelerinin vücutta enerjiye dönüşmesi için gereklidir. Beyin fonksiyonlarının düzenli bir şekilde işlevini yerine getirebilmesi için önemlidir. Katı yumurtanın içerisinde bulunan demir ve çinko minerallerinin varlığı kan yapımı ve hastalıklardan korunma rolünü üstlenir. Bağışıklık sistemini düzenleyerek sindirimi kolaylaştırır. Diyet ve spor faaliyetlerini yapan kişilerin vücut direncini dengeleyerek egzersizler dahilinde kas yapıcı etkisi vardır. Katı yumurtanın taze sebzeler ile tüketimi besin değeri açısından oldukça fayda sağlayacaktır. Katı yumurta hayvansal protein deposu göreviyle büyümeye katkısı son derece iyi olduğundan gelişim çağındaki çocukların hiç aksatmadan düzenli olarak tüketmeleri gerektiğini uzmanlar altını çizerek vurgulamaktadır.
" } ] }