{ "title": "Kaz Yumurtası", "image": "https://www.yumurta.gen.tr/images/kaz-yumurtasi.jpg", "date": "23.01.2024 06:20:05", "author": "furkan soğancı", "article": [ { "article": "
Kaz yumurtası, beyaz renkte, sivri uçlu, mat ve boyu büyük olan kabuklu yumurta çeşididir. Kaz kanatlı bir hayvan olup eti yenilebilir ve yumurtası da birçok fayda veren özelliği ile tüketilir. Kaz yumurtasınınbir diğer önemli özelliği ise normal bir tavuk yumurtasının üç katı büyüklükte olmasıdır. Sert bir bünyeye sahip olan kaz yumurtası kalın bir zarlı yapıya sahiptir. Bu sebepten kaz yumurtasını kırmak diğer yumurtalar kadar kolay değildir, biraz sert bir şekilde vurularak kırılır. Genellikle sade olarak yenilen kaz yumurtası diğer yumurtalar gibi genel olarak kahvaltı sofralarında haşlanarak ya da yağda kızartılarak yenilebilir. Kaz yumurtasının içermiş olduğu besin değerleri birçok besinin veremediği faydaları tek başına verebilecek bir özelliğe sahiptir. Kaz yumurtası genel olarak demir, fosfat gibi besin değerlerini içerir. Bunun yanı sıra kaz yumurtasının akında bakır, magnezyum iyot ve mangan bulunurken kaz yumurtasının sarısında potasyum, kükürt, sodyum ve klorür bulunmaktadır. İşte tüm bu besin değerlerini kendi içinde bulundurduğu için insan vücudu için gerekli olan tüm besin ihtiyaçlarını da bu şekilde karşılar.

Kaz yumurtasının faydaları nelerdir?
Yukarı da saymış olduğumuz tüm maddeler kaz yumurtasının içerdiği bol miktardaki besin değerleri sayesinde gerçekleşmektedir. Özellikle büyüme ve gelişme çağında olan çocukların kaz yumurtasını düzenli bir şekilde özellikle kahvaltıda tüketmeleri önerilmektedir. Çünkü kaz yumurtası bol miktarda protein, mineral ve vitamin içermektedir yani gelişim için gerekli olan tüm besin değerlerini içermektedir. Kaz yumurtası normal tavuk yumurtasında çok daha büyük olduğu için pişme süresi de biraz daha uzun olmaktadır. Alınmış olunan kaz yumurtasının organik olup olmadığına çok dikkat edilmelidir. Kaz yumurtasının yenilmesinde zorluk çekiliyor ise yapılan yumurtanın içine maydanoz, dere otu ya da domates gibi sebzeler konularak lezzeti daha enfes bir hale gelebilir. Ancak eğer yapılabiliyor ise kaz yumurtasını tüketmek isteyen bir kişi yumurtayı pişirmek ya da haşlamak yerine çiğ çiğ tüketmeyi deneyebilir. Bunun en önemli sebebi kaz yumurtasının vermiş olduğu besin değeri ve faydalarının bu şekilde tüketilmesi ile daha çabuk ve daha sağlıklı olmasıdır. Pişirilen ya da haşlanan kaz yumurtası bazı besin değerlerinin değerini kaybedebilir. Ancak çiğ olarak tüketildiği zaman içerdiği besin değerleri aynı hali ile kalır ve hiçbir eksikliği olmaz. Çiğ olarak tüketilmesi zor olabilir bu sebepten dolayı çiğ olarak tüketmek isteyen kişi kaz yumurtasını kırarak içine biraz süt ekleyip çırpar ve daha kolay bir şekilde tüketebilir.
" } ] }