{ "title": "Keklik Yumurtası", "image": "https://www.yumurta.gen.tr/images/kekelik-yumurtasi.jpg", "date": "20.01.2024 11:55:31", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "
Keklik Yumurtası, Keklik yumurtası, eti ile meşhur keklik kuşundan temin edilmektedir. Birçok renk çeşidi vardır. Örneğin; beyaz, krem ve kahverengi gibi. Keklik yumurtasının biçimi küt ve ovaldir. Fakat tavuk yumurtasına benzemektedir. Ancak tavuk yumurtasının üzeri sadedir. Keklik yumurtasının üstünde ise farklı boyutlarda koyu renkte kahverengi lekeler bulunmaktadır.

Keklik Yumurtasının Kuluçka Dönemi

Keklik yumurtalarını kuluçka makinesine yerleştiriyoruz. Tabi bu kuluçka makinelerini bir gün (24 saat) önceden çalıştırmak gerekir. Kuluçka makinesin ısısını 37,8 dereceye getirmeliyiz. Bağıl neminin seviyesi ise altmış veya altmış beş olarak belirlenmelidir. Keklik yumurtasının gelişim evresi yirmi dört gün içerisinde tamamlanır ve çıkar. Yirmi bir gün boyunca bu yumurtaların gelişim süresinde otomatik olarak çevrilen makineleri gün içerisinde en az altı defa ve kırk beş derecelik açılar kullanarak hem sağa hem de sola çevrilmesi gerekir. Keklik yumurtaları yedinci ve onuncu günlerden sonra civciv olarak meydana gelmeye başlayacak. Tabi yumurtaların içinin dolu olup olmadığını, bu süre zarfında yumurta kontrol lambaları aracılığı ile kontrol edebiliriz. Yirmi birinci günün arkasından makinelerin çevrilmesini durdurmalıyız. Durdurduktan sonra keklik yumurtaları çıkım sürecine girerler. Gelişim evresinin sonunda, yumurta kontrol lambası yardımı ile yumurtaların içerisinden dölsüz olanlar ayrıştırılır. Çıkım sürecinde yani son üç kalan üç günde ısısı 36,8 dereceye düşürülmelidir. Aynı zamanda bağıl nemin seviyesini ise seksen veya seksen beşe çıkarmalısınız. Nem oranı düşük olarak ayarlanması civcivlerin yumurta kabuklarına yapışarak ölmelerine neden olabilir. Bu yüzden ayarları iyi yapmak gerekir.

KeklikYumurtasının Saklama Biçimi

Keklik yumurtasını saklamak için bulunulan yerin serin olması gereklidir. Sıcak olan ortamlarda veya ıslak olan yerlerde çabucak bozulabilen bir yumurtadır. Bundan dolayıdır ki buzdolabı gibi yerlerde ve soğuk ve kuru yerlerde muhafaza edilmelidir. Keklik yumurtasını aldıktan sonra hemen tüketilmesi uygun olacaktır. Çünkü uzun süre kalırsa vitamini ve lezzetini kaybedecektir. Keklik yumurtası pahalı bir yumurta çeşididir. Öyle tavuk yumurtaları gibi marketlerde veya bakkallarda çok kolay bulunmaz. Keklik yumurtasının belirlenmiş bir üretin yöntemi yoktur. Büyük olmayan çiftliklerde üretimi gerçekleşmektedir. Organik malzemeleri satan köy pazarlarında keklik yumurtasını bulabilirsiniz.

Keklik Yumurtasının Tüketimi

Kelik yumurtasını da tavuk yumurtasına benzer biçimde tüketilmesi uygundur. Keklik yumurtasını haşlayarak tüketebilirsiniz. Çeşitli sebze ve baharatların katkısıyla omlet yaparak da tüketilebilir. Fakat aşırı pişmemesine dikkat edilmelidir. Çünkü fazla pişen keklik yumurtaları hem vitaminlerini kaybeder hem de minerallerin de kayıplar yaşar. Fazla pişen keklik yumurtalarında protein kaybı yaşamaktadır. Az pişirilerek tüketilmesi sağlık açısından daha yararlı olur. Keklik yumurtasının çok hassas bir yapısı vardır. Çiğ olarak da tüketebilirsiniz. Ayrıca beyazı sarısından ayrılmadan yenilmesinde yarar vardır.

Keklik Yumurtasında Bulunan Mineral ve Vitaminler

Keklik yumurtası, tavuk yumurtasına göre besin değeri daha çoktur. Yüksek oranda vitamin ve mineral içermektedir. Diğer yumurtalara göre çok fazla protein içeriğine sahiptir ve enerji barındırma açısından yüksek değerlere sahiptir. Keklik yumurtası içerisinde fosfor ve demir mineralleri bulunmaktadır. Keklik yumurtasının beyazında bakır, iyot ve magnezyum mineralleri mevcuttur. Keklik yumurtası, A vitamini açısından mühim bir gıda ürünüdür. İçerisinde bol miktarda B vitaminini barındırmaktadır. Keklik yumurtası, çok yüksek oranda protein bulundurmasının yanı sıra proteinlerin ana maddesi olan aminoasitler, keklik yumurtasında yeterli düzeyde bulunmaktadır.

Keklik Yumurtasının Faydaları Nelerdir?
" } ] }