{ "title": "Koç Yumurtası", "image": "https://www.yumurta.gen.tr/images/koc-yumurtasi.jpg", "date": "20.01.2024 03:11:27", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Koç Yumurtası; bu yumurta, erkek küçük ve büyükbaş hayvanların yumurtalıklarının, kesim sonrasında temizlendikten sonra pişirmeye hazır, kasaplık duruma getirilmiş biçimine verilen addır. Sakatatçılarda devamlı satılır. Beyaz renkte, yumuşak dokulu, kaygan ve ıslak bir görünümü vardır. Üzeri ince, saydam bir zarla çevrilidir. Erkek koyunlardan elde edilen koç yumurtasının adeti yaklaşık, 100-150 gram ağırlığındadır. Dana yumurtalığı ise 1.5 kilograma kadar ulaşabilir.

Görüntüsü ve elde edildiği yerden ötürü, bazılarına çok iştah açıcı gibi gelmese de koç yumurtası genellikle meze, ara sıcak ve yemek olarak çok yaygın şekilde sevilerek tüketilir. Danalardan elde edilen yumurtalıklar oldukça büyük ve sert olduklarından ötürü pek makbul değillerdir. Ancak billur ismiyle de bilinen ve erkek koyundan elde edilen koç yumurtası, iyi pişirildiği zaman lezzetli bir yemeğe dönüşür. Ancak yanlış bir inanış olarak koç yumurtası yemenin cinsel gücü fazlalaştırıldığı düşünülüyorsa da bunun bilimsel anlamda hiçbir esası yoktur. Koç yumurtasının çok farklı pişirme şekilleri vardır. Bunların başta geleni ise ızgara pişirmektir. Koç yumurtasının üzerindeki zarı soyulup yıkandıktan ve kurulandıktan sonra ince ince dilimler halinde kesilip kekik, pul biber ve zeytinyağıyla harman edilerek ızgarada pişirilirler.

Koç yumurtasının tavası da lezzetli olan diğer bir seçenektir. Küp küp doğranan koç yumurtası tereyağında, renkleri açık kahverengiye dönüşecek biçimde sotelenir. Tavaya koyulmadan önce üzerine kekik, pul biber ve karabiber ilave edilirse, daha da lezzetli bir hale gelir. Bir diğer koç yumurtası pişirme yöntemi ise güvecini yapmaktır. Domates, kuru soğan, biber, sarımsak, zeytinyağı ve kekik ilave edilmesi ile beraber, küp şeklinde doğranan koç yumurtası güveç kabında, ağzı alüminyum folyoyla kaplanmış olarak fırında veya ocakta kısık ateşte pişirilirler.

Koç yumurtası da diğer bütün sakatat türleri gibi, kolesterol bakımından, masum olmayan yiyecekler bölümüne girer. Bu yüzden yaşı ilerlemiş olanların ve kalp damar sorunu yaşayan insanların, dikkatli tüketmesi gerekmektedir. Ayrıca düşünüldüğü gibi, yüksek bir besin değerine sahip değildir. Diğer sakatat çeşitleri içerisinde en düşük kaloriye sahip olan besin, koç yumurtasıdır. 100 gram koç yumurtasında yaklaşık olarak 110 kalori mevcuttur. 100 gram dana etinin de 250 kalori olduğu düşünülürse, bu miktarın ne kadar düşük bir seviyede olduğu anlaşılabilir.
" } ] }