{ "title": "Muhabbet Kuşu Yumurtası", "image": "https://www.yumurta.gen.tr/images/muhabbet-kusu-yumurtasi.jpg", "date": "20.01.2024 14:11:20", "author": "ömer faruk KARAÇOR", "article": [ { "article": "Muhabbet Kuşu Yumurtası, Bir muhabbet kuşu en erken 9 aylık olduğu zaman yumurta verebilir ve yumurta verebilmesi için çiftleşmiş olması gerekmektedir ancak dişi kuş 2.5 yaşına gelmişse erkek kuş olmadan (Çiftleşmeden) da yumurta yapabilir, fakat yumurtalarda tabi ki döllenme olmadığı için yavru olmayacaktır. Bir defada 1-6 arası yumurtlama olur, istisnai bir durum olsa da bu rakamın 8'e çıktığı da olur. Yumurtlama tek seferde değil ikişer gün arayla olur. Bir muhabbet kuşu 5 yıl boyunca yılda ortalama 4-5 defa yumurtlayabilir.

Yumurtanın Durumu

Yumurtanın oluşum durumu öncelikle dişi kuşun sağlık ve yaş ile bağlantılıdır. Çiftleşme döneminde yeterince beslenemeyen veya çok yaşlı olan dişilerde kabuksuz yumurtalar veya bozuk şekilli yumurtalar görülebilir, bu durum özellikle dişini mineral eksikliğinden kaynaklıdır. Bu yumurtalardan yavru çıktığına rastlanılmıştır.

Yumurtanın Döllenmemiş Olma Sebepleri Nelerdir?
Unutmamak lazım ki yumurtalar ne kadar sağlıklı ve güzel döllenmiş olursa olsun eğer yumurtlamadan sonra dişi kuşa yeteri kadar kalsiyum takviyesi (Balık kemiği, gaga taşı) yapılmamışsa dişi kuluçkaya yatmayabiliyor.

Kuluçka Evresi

Yumurtanın dolu mu boş mu olduğunu ancak kuluçkanın altıncı günden itibaren anlayabilirsiniz, yumurtayı elimize alarak kuvvetli bir ışık kaynağına tuttuğunuzda içindeki embriyoyu leke olarak görebilirsiniz eğer leke göremiyorsanız yumurta boş demektir. Boş yumurtanın yuvada durması diğer yumurtalar için ısı kaybından başka hiçbir işe yaramaz, dışarı alınması daha mantıklıdır ki dişiyi kızdırmamak suretiyle. Dişi kuş yumurtalarla oynanmasını, devamlı takip edilmesini ve kafesin yerinin değiştirilmesini sevmez, bu etkenler yumurtanın geleceği için olumsuz etki yapar. Dişi kuş herhangi bir sebepten dolayı yumurtaların üzerinden 1.5-2 saat süreyle kalkarsa yumurtalar soğur ve embriyolar ölürler. Kuluçka ortalama 18 gün sürer, nihayet yavrular görülmeye başlar ama aynen yumurtlama gibi onlarda ikişer gün arayla merhaba derler dünyaya.
" } ] }