{ "title": "Organik Yumurta", "image": "https://www.yumurta.gen.tr/images/organik-yumurta.jpg", "date": "20.01.2024 06:10:16", "author": "Saliha Özkan", "article": [ { "article": "Organik yumurta, Ülkemizde ve dünyada büyük oranda yumurta tüketildiğini görmemiz mümkündür. Yumurtanın insan sağlığına en büyük faydası, bir kırmızı ete oranla çok daha ucuz ve kaliteli protein kaynağı olmasıdır. Yumurta özellikle de sporcularda kas kütlesini artırmak ve var olan enerjinin korunması için tüketilebilecek en faydalı besinlerden birisidir. Kalp hastalıkları ve kronik hastalıklara yakalanma riskini de düşürmektedir. Böylelikle marketlerde yumurta reyonuna gittiğimiz vakit pek çok farklı yumurta çeşidi ile karşılaşmamız mümkündür. Yumurtalar gerek üretildikleri tavuk çiftliğinin verdiği koşullar nedeniyle gerekse hayvanların beslenme şekline göre değişiklik göstermektedir.

İnsanlarımız genellikle standart ve en ucuz market yumurtası olan, klasik yumurtalar çoğunlukla gün Işığı görmeyen, vitaminlerle gelişim süreci hızlandırılan tavuklardan elde edilmektedir. Oysa bizler için daha verimli olan daha faydalı olan yumurta, organik yumurtadır. Organik gıdalarla beslenen tavuklardan elde edilmektedir. Hayvanın gelişim süresinde herhangi bir hormonal bir destek kullanılmamaktadır. Organik yumurta üretimini de hayvanın gün ışığına da erişimi kısıtlıdır. Organik yumurta ile normal yumurta arasında dağlar kadar farklar vardır. Omega 3 bakımından zenginleştirilmiş yumurtalarda normal yumurtanın 5 katında daha fazla Omega 3 bulunmaktadır. Sağlıklı beslenme adına vücudumuzun ihtiyacı olan enerji ve besin ögelerinin eksiksiz olarak vücudumuz tarafından alınması için yumurta son derece önemlidir.

Yumurtanın kendisi kadar pişirilmesi de önemli bir konudur. Yumurtanın besleyici değerinden maksimum fayda sağlamak için pişirme yöntemi önemlidir. Kayısı kıvamında haşlanarak pişirilen yumurtanın metabolizmanın fayda sağlama açısından oranı yüksektir. Yumurtanın pişirilme süresinin iyi ayarlanması gereklidir. Yumurta kabuklu olarak pişirildiği vakit 4-12 dakika arasında tam pişirilmelidir. Uzun süre pişirilen yumurtaların sindirimi güçleşir ve uygulanan pişirme yöntemine göre bazı vitaminler ve kayıplar meydana gelmektedir. Yumurta, her gün herkes tarafından tüketilmesi gerekmektedir. Düzenli olarak yumurta tüketimi kaliteli protein alımının sağlayarak metabolizmanın daha da düzenli çalışmasını sağlamaktadır. Yumurta tüketimi özellikle organik yumurta tüketimi, bebeklik ve okul öncesi dönemindeki çocuklarınıza yumurta yeme alışkanlığını edindirirsek ileri ki dönemlerde bedensel ve zekâ gelişimine katkı sağlamış olmaktayız. Beslenmemizde yumurta tüketiminde eklediğimiz vakit kişinin kendi sağlığına güven duymasını, başarısını ve mutluluğunu desteklemektedir.

Toplumumuzda yetersiz ve dengesiz yumurta tüketimi bazı sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Hayvansal protein tüketilmemesi en önemli problemler insan sağlığı açısından, çeşitli besin maddelerince özellikle proteinin çok zengin olduğu yumurtanın, yeterli ve dengeli beslenmede insan sağlığı açısından çok önemli bir ayrı yeri vardır. Yumurtada fazlasıyla bulunan proteinin, insan vücudundaki hücre ve dokuların yapımını ve korunmasını da sağlamaktadır. Protein yetersiz tüketildiği vakit, İnsan kendi vücudundaki dokularını kullanarak yaşamını sürdürür. Bunun sonucu olarak da önce büyümeye başlanmaktadır vücut ağırlığı azalmaya başlayacaktır Vücudun direncini de düşüşler yaşamaya başlayacaktır. Hastalıklara yakalanma olasılığı da gitgide artacaktır. Doğru besin seçimi için her yaşta insanın ve zihin gücünü geliştirme adına ve ömrü uzatma adına besinlerin en başında yumurta gelmektedir.

Yumurtanın faydaları nelerdir?
" } ] }