{ "title": "Papağan Yumurtası", "image": "https://www.yumurta.gen.tr/images/papagan-yumurtasi.jpg", "date": "21.01.2024 13:32:44", "author": "Özlem Ercan", "article": [ { "article": "Papağan yumurtası, papağanların oluşması ve çoğalması için kısa süre içerisinde yaşadıkları alana denir. Papağanlar genellikle tüyleri parlak, kafaları büyük, boyunları kısa ve taklit kabiliyetleri çok iyi olan zeki kuşlardır. Ayaklarını tıpkı bir el gibi kullanarak tüm gereksinimlerini karşılayabilirler. Meyve ve tane şeklinde olan tüm besinleri ayakları ile gagalarına götürürler. Gagaları bir sert cismi kıracak ve kesecek kadar kuvvetlidir. Bu şirin mi şirin hayvanlar herkes tarafından çok sevilmekle beraber ses ve melodileri taklit etmeleri de ayrı bir hayranlık uyandırıyor. Papağanlar genellikle ağaç kovukları ve kaya yamaçlarında yaşarlar. Papağanlar diğer çoğu kuşlar gibi toplu halde yaşarlar. Ancak insanları taklit ve ezberlerden dolayı evde kafes içinde de yaşarlar. Sadece kumrular değildir birbirine bağlı olan kuşlar, papağan eşleri de birbirine bağlıdırlar. Papağan yumurtası, genellikle papağanların çiftleşme sonucu dişi papağanın kuluçkaya yatması ile oluşur. Yaklaşık 330'dan fazla papağan çeşidi olduğu bilinir. Türkiye'de yeşil ve iskender papağan olarak iki çeşit papağan vardır ve papağanların ortalama yaşam süreleri 70 yıl kadardır. Papağanlar da en çok bilinen tür sultan papağandır ve genellikle çiftleşme dönemleri gayet sakin ve mutlu bir zaman geçirirler. Yalnız kuluçka döneminde sinirli ve aksi olurlar.

Papağan yumurtası, sağlıklı ve normal bir papağan çiftleşme dönemi olarak yaklaşık 6 kez çiftleşirler. Bu çiftleşme sonucu papağan yaklaşık 10-15 gün sonra yumurtasını bırakmaya başlar. Yavru papağanlar kuluçka dönemi içerisinde en az 18 gün en fazla 22 gün içerisinde yumurtalarından dışarı çıkmak için oldukça zorlu bir yoldan sonra gözlerini dünyaya açarlar. Yavru papağanlar yumurta içerisinde bazen 22 günü geçen sürede yumurtalarından çıkmayabilirler. Biraz beklemek el sürmeden çıkmalarını görmek en sağlıklı olanıdır. Fakat bazen aksi durumlar söz konusu olabilir. Yumurta içerisinde oluşan plasenta bitmiş ve halen papağan çıkmıyorsa çıkarılması gerekir. Çünkü plasentası bitmiş yumurta içinde yaşayan papağan ölür. Papağan yumurtası, sürekli kendi içerisinde papağan için gerekli olan plasentayı üretir. Bazen de bu durum farklı olabilir. Yumurtasından çıkması gereken papağan 22 günü aşmasına rağmen çıkmak istemeyebilir ve içinde plasenta olabilir. Eğer müdahale edilir de el yordamıyla çıkarılırsa papağan acı bir şekilde ölü bulunur. Papağan yumurtası, genellikle gölge ve yumuşak bir zemin üzerinde kuluçkada beklerler. Yavru papağanlar yumurtalarından çıktıktan sonra 10 gün kadar kendilerini toparlamaya başlarlar ve yaklaşık 1 ay kadar süreyle anne ile dünya şartlarına alışmaya çalışırlar.

Papağan yumurtası, genellikle tavuk yumurtasına göre biraz daha büyüktür. Yumurtanın dışı çok sert gibi gözükse de bir o kadar hassaslardır. Yani ani bir sarsılma veya düşme sonucu kabukları kırılmamış olsa bile içinde ölü olarak bulunurlar. Bu nedenle yumurtasına el sürmeden kendiliğinden çıkmasını beklemek her zaman en doğru karar olacaktır. Hayvanları kafeste değil kendi doğasında sevelim. Çünkü onlar kendi yuvalarında daha çok yumurtlar ve daha çok mutlu olurlar.
" } ] }