{ "title": "Pişmiş Yumurta", "image": "https://www.yumurta.gen.tr/images/Pismis-Yumurta-66.gif", "date": "19.01.2024 04:31:53", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Pişmiş Yumurta, dişi hayvanlardan bazılarının yuvarlak, oval şekilli sert bir tabakası olan içeriği besin maddesi olarak kullanılan yumurtanın suda veya yağda pişirilme işlemidir. Yumurta denilince akla ilk gelen küçükbaş hayvanlardan olan tavuk yumurtasıdır. Bu, günlük hayatta insanlar tarafından en çok tüketilen yumurta çeşitleri arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra birtakım kuş türlerinin de yumurtaları pişirilerek tüketilmektedir. Yumurta, sayısızca yemeğin içerisinde yer almaktadır. Bıldırcın yumurtası da önemli bir yere sahiptir. Her türden tüketilebilir nitelikli pişmiş yumurta içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde oldukça faydalıdır. Zihinsel ve bedensel gelişime katkı sağlayan pişmiş yumurta haşlama, yağ içerisinde ve kaynamış su içerisinde pişirme metotlarıyla tüketilebilir. Özellikle kısa sürede haşlama yöntemiyle pişmiş yumurta son derece enerji deposu niteliğindedir. Pişmiş yumurtanın sarısı yüksek oranda vitamin içerir. Beyazı ise protein yoğunluktadır. Spor yapan kişilerde kas oluşumunun sağlanması için düzenli olarak yumurta yenilmesi vücut gelişimine katkı sağlamaktadır. Pişmiş yumurtanın protein emilimi bakımından en faydalı tüketim şekli rafadan olarak bilinmektedir. Uzmanlar tarafından gelişim çağındaki çocukların haşlama yöntemiyle pişirilen yumurta tüketimini günlük karşılamalarını tavsiye etmektedir. Şu noktaya dikkat etmek gerekirse, yağda pişirilen yumurta içerisine çok az miktarda yağ eklenmesi içeriğindeki vitaminlerin kalıcı olmasına olanak tanıyacaktır. Ayrıca, yumurta seçiminde dış oda sıcaklığında uzun süre bekletilmiş bayatlayan yumurtaların kullanılması gerekmektedir. Taze günlük yumurtalar sağlıklı bir şekilde tüketime hazır hale getirilmelidir. Pişmiş yumurta mutfak alanında hemen hemen her besin gıdasıyla birlikte yemek haline gelmektedir. Pastacılık alanında yumurta her türlü tatlı ve tuzlu kekin içerisinde kullanılarak pişmiş bir halde pastaların kıvama gelmesine yardımcı olmaktadır.