{ "title": "Pişmiş Yumurta", "image": "https://www.yumurta.gen.tr/images/Pismis-Yumurta-66.gif", "date": "19.01.2024 04:31:53", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Pişmiş Yumurta, dişi hayvanlardan bazılarının yuvarlak, oval şekilli sert bir tabakası olan içeriği besin maddesi olarak kullanılan yumurtanın suda veya yağda pişirilme işlemidir. Yumurta denilince akla ilk gelen küçükbaş hayvanlardan olan tavuk yumurtasıdır. Bu, günlük hayatta insanlar tarafından en çok tüketilen yumurta çeşitleri arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra birtakım kuş türlerinin de yumurtaları pişirilerek tüketilmektedir. Yumurta, sayısızca yemeğin içerisinde yer almaktadır. Bıldırcın yumurtası da önemli bir yere sahiptir. Her türden tüketilebilir nitelikli pişmiş yumurta içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde oldukça faydalıdır. Zihinsel ve bedensel gelişime katkı sağlayan pişmiş yumurta haşlama, yağ içerisinde ve kaynamış su içerisinde pişirme metotlarıyla tüketilebilir. Özellikle kısa sürede haşlama yöntemiyle pişmiş yumurta son derece enerji deposu niteliğindedir. Pişmiş yumurtanın sarısı yüksek oranda vitamin içerir. Beyazı ise protein yoğunluktadır. Spor yapan kişilerde kas oluşumunun sağlanması için düzenli olarak yumurta yenilmesi vücut gelişimine katkı sağlamaktadır. Pişmiş yumurtanın protein emilimi bakımından en faydalı tüketim şekli rafadan olarak bilinmektedir. Uzmanlar tarafından gelişim çağındaki çocukların haşlama yöntemiyle pişirilen yumurta tüketimini günlük karşılamalarını tavsiye etmektedir. Şu noktaya dikkat etmek gerekirse, yağda pişirilen yumurta içerisine çok az miktarda yağ eklenmesi içeriğindeki vitaminlerin kalıcı olmasına olanak tanıyacaktır. Ayrıca, yumurta seçiminde dış oda sıcaklığında uzun süre bekletilmiş bayatlayan yumurtaların kullanılması gerekmektedir. Taze günlük yumurtalar sağlıklı bir şekilde tüketime hazır hale getirilmelidir. Pişmiş yumurta mutfak alanında hemen hemen her besin gıdasıyla birlikte yemek haline gelmektedir. Pastacılık alanında yumurta her türlü tatlı ve tuzlu kekin içerisinde kullanılarak pişmiş bir halde pastaların kıvama gelmesine yardımcı olmaktadır.

Pişmiş yumurtanın faydaları nelerdir?

Özellikle az miktarda haşlanarak pişirilen yumurta protein kaynağıdır. Ayrıca her türlü sağlıklı yöntemlerle pişmiş yumurta da oldukça önem teşkil etmektedir. Vücudun gelişiminde etken rol oynar. İçeriğindeki vitamin gözlerin daha iyi görmesine yardımcı olur. Kemik gelişimine katkıda bulunur. Enfeksiyonlara karşı direnç sahibi olunmasını sağlayarak zararlı maddelere karşı zırh görevi üstlenir. Besin değeri yüksek olduğu için tüketildiğinde bu ögeleri enerjiye çevirir. Özellikle köy yumurtaları oldukça faydalıdır. Bunun sebebi tavuğun serbest dolaşımla her türlü besini doğal olarak tüketmesidir. Bu türde pişirilen yumurtalar sağlık bakımından yararlıdır. Pişmiş yumurtanın sağlıksız bir şekilde servise hazır hale getirilmesi, uzun süre bekletildikten sonra tüketilmesi, birkaç kez kızartma yağı amacıyla kullanılmış yağlar içerisinde pişirilmesi ve yağın aşırı kullanımı ile yakılarak hazırlanması faydadan çok zarara yol açmaktadır. Bilinçli tüketici olarak yumurtayı önemli besin değerlerini kaybettirmeden tüketmek gerekmektedir.
" } ] }