{ "title": "Sülün Yumurtası", "image": "https://www.yumurta.gen.tr/images/sulun-yumurtasi.jpg", "date": "20.01.2024 01:49:06", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Sülün Yumurtası, Sülünler anaç yaşlarına 37 haftada ulaşırlar sülünlerin yumurta vermeleri ise anaç yaşı ulaştıktan 4 hafta sonra yumurta vermeye başlarlar. Bu doğa harikası sülünlerin yumurtaları değişik renklerde olmaktadır. Kimi sülün yumurtası zeytin yeşili olmakta kimi sülün yumurtası ise kahverengi olmaktadır. Bazı durumlarda ise yumurta renkleri değişkenlik göstererek açık kerem veya mavi de olmaktadır. Sülün yumurtalarında ağırlık kavramında değişkenlik göstermektedir. Bunun sebebi olarak sülünün yaşı, ırkı, beslenme durumuna göre 25-30 gr arasında olmaktadır. Sülünlerde yumurtlama iklim koşulları ve beslenmeye bağlı değişkenlik göstermektedir. Ortama bir sülün bir mevsimde sahibine 50-96 adet yumurta vermektedir. Sülün yumurtasında bulunan özelliklere bakacak olursak bu özelikleri şöyle sıralayabiliriz. Sülün yumurtası ağırlığı 27 gr, sülün yumurtası uzunluğu 42 mm, sülün yumurtası eni 34 mm, kabuk kalınlığı 0,31 mm diyebiliriz. Sülünlerin kış aylarında çok aşırı beslenmemeleri yağlanmayı engellemek için önemlidir. Sülünlerde yağlanmayı önlemenin amacı eğer sülün yağlanırsa sülünde yumurta verimi düşer, döllülük oranı azalır ve yumurtanın kabuk özelliği bozulur. Sülünlerde hemen her gün canlı ağırlık denetlemesi yapılmalıdır. Sülünler yumurtlama zamanı başladığı zaman sağ tartım ağırlığı 1 kg civarında olmalıdır.

Sülün Yumurtasının Toplanması

Yumurtalar havanın çok soğuk ve çok sıcak olamayan günlerinde saat 16.00, 14.00 ve 11.00'da günde üç defa toplanması gereklidir. Toplanan temiz, sağlam ve büyük yumurtalar makineye konmalıdır. Sülün yumurtalarında döllülük oranı düşük olduğundan dolayı sülün başına düşen yavru üretimini artırmak için yumurta toplama sırasında son derece titiz davranılmalıdır. Nemli havalarda yumurtalar daha fazla kirlenmektedir. Bu sebepten dolayı yumurtaların hijyen bakımından sık, sık yıkanmaları gerekmektedir. Yıkama suyu 46-43 derece sıcaklıkta olmalıdır. Böyle bir su derecesinde yumurtalar üç dakikadan fazla tutulmamalıdır. Yumurtalar yıkandıktan sonra kurumaya bırakılır.

Sülün Yumurtası Depolanması

Eğer toplanan yumurtaların biriktirilme zorunluluğu var ise yumurtaların korunduğu odaların sıcaklık derecesi18-13 derece arasında olmalı ve oransal nemi ise yüzde yetmiş civarında olmalıdır. Yumurtaların yüksek bir oranda çıkış sağlayabilmeleri için koruma odasında bir hafta bekletilmelidir.

Sülün Yumurtası Kuluçka

Kanatlı olan diğer yumurtalar için gerekli ve etkili olan havalandırma, sıcaklık, çevirme ve nem gibi uygulanan kuluçka koşulları sülün yumurtaları içinde oldukça faydalı ve gerekli bir sistemdir. Yumurtalar kuluçka makinesinde ön gelişim süreci için 21 gün boyunca 37,6 derece sıcaklıkta ve yüzde 58-56 civarında oransal bir nem gereklidir. Kuluçkada yumurtalar 21. Günün sonrasında çıkış bölümüne alınarak sıcaklıkları 37,2 dereceye düşürülmektedir. Nem oranı ise yüzde 73'e kadar yükseltilir.
" } ] }