{ "title": "Yağda Yumurta", "image": "https://www.yumurta.gen.tr/images/yagda-yumurta.jpg", "date": "20.01.2024 06:52:10", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Yağda Yumurta; En kolay ve en kısa zamanda yapılan yemeklerden birisi de yağda yumurtadır. Hem oldukça lezzetli hem de protein açısından besleyicidir. Ama şunu da belirtmekte yarar var ki, bir öğünde kişi başı 3 adet yumurtayı aşmamak gerekmektedir. Çünkü, yumurta yoğun protein içerdiğinden ötürü, aşırı tüketimi sonucunda protein zehirlenmesine sebep olabilir. Doğru miktarlarda pişirildiği zaman ise çok yararlı bir yemek ve besin kaynağıdır. Ayrıca yumurta ile çok değişik ve sağlık açısından yararlı yemekler, lezzetli soslar, kremalar da yapılabilir.

Yağda Yumurta Malzemeleri
Yumurtanın yapılışını anlatmadan önce, yumurtanın nasıl kırıldığı hakkında, bir ön bilgi vermek istiyorum, çünkü bu konuda bazen sıkıntı yaşayan ve yumurta kabuğunun kırıklarını tavaya dökenler olabiliyor. Yumurta kırmanın inceliği hızlı olmakla alakalıdır.

Yumurta kabuklarını tıpkı bir kapıyı tıklar gibi; ya bir tencerenin ya da tavanın üzerine ya iki yumurtayı birbirine yavaşça çarparak ya da temiz bir mutfak tezgâhına ya da tahtaya çarparak kırıp, parmakların uç kısmıyla hemen açarak tavaya dökün. Bazıları ise bu durumu garantilemek için, yumurtayı avuçlarının içine yatay bir şekilde yerleştirip, kabuğuna metal yemek kaşığıyla vurup kırar ve sonra tavaya ilave ederler. Artık yumurta kırmanın inceliklerini söylediğimize göre, tarife geçebiliriz.

Yağda Yumurta Nasıl Yapılır?

Yağda yumurta yaparken; lop yumurta dediğimiz yumurta tarzı kullanılacaksa, yumurtanın doğal görünümün bozulmaması ve tavaya yapışmaması için, teflon bir tava tercih edilir. Ama yumurtayı çok pişmiş sevenler yani görüntüyü fazla umursamayanlar, çelik bir tavada tercih edebilir.

Ayrıca yumurta kızartılacağı zaman, kullanılacak yağ seçimi de kişisel bir tercihtir. Kimi tereyağlı yumurta tercih eder, kimi benim gibi zeytinyağlı, kimi çiçek yağı, kimi de margarinle sever. Hangi yağı seviyorsanız, tavada o yağı kullanabilirsiniz.

Tavaya yağ eklenir ve orta harlı ateşte yağ kızarana kadar, yaklaşık iki dakika kadar beklendikten sonra, tavanın hemen biraz üzerinden yumurtalar kırılır. Çok yukarıdan kırmak yağ sıçratacağı için dikkatli kırılmalıdır. Az pişmiş yumurta tercih ediyorsanız, üzerine tuz ve baharatlar serpilir ve alt tarafı hafif kızardıktan sonra, tavadan tabağa doğru düzgünce kaydırılarak aktarılıp servis edilir. Yumurtanın altı henüz yapışmış durumdaysa, tahta bir spatula yardımıyla ayrılması sağlanır ve tabağa koyulur. Çok pişmiş yumurta tercih ediyorsanız, yumurtayı karıştırdıktan sonra tuz ilave edip, bir kez daha karıştırıp, gerekirse bir spatula yardımıyla tabağa aktarın ve arzuya bağlı olarak üzerine baharatları serpiştirin. Yumurtalar servise hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }