{ "title": "Yumurta Alerjisi", "image": "https://www.yumurta.gen.tr/images/yumurta-alerjisi(1).jpg", "date": "23.01.2024 03:13:17", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "
Yumurta Alerjisi: Çocukluk çağlarında en yaygın şekilde alerjiye neden olan besinler arasında yumurta gelmektedir. Yumurta alerjisinin ortaya çıkardığı belirtiler genellikle yumurta veya yumurta içeren yiyecekler tüketildikten sonraki birkaç dakika ya da saat içerisinde oluşmaktadır. Belirti ve bulgular hafiften başlayarak yüksek ve şiddete kadar bir aralıkta yaşanabilir. Yaygın olarak deri döküntüleri, kusma, kurdeşen veya diğer sindirim sorunları şeklinde belirtiler içerebilir. Yumurta alerjisi nadir olarak da anafilaksi adı verilen ve hayatı tehdit edecek derecede reaksiyonlara neden olabilen bir durumdur. Yumurta alerjisi genellikle erken bebeklik dönemlerinde ortaya çıkmaya başlar. Çoğu çocukta ergenlikten önce oluşan, yumurta alerjisi kendiliğinden kaybolmaktadır. Ancak bazı durumlarda yetişkinlikte de devam ettiği gözlemlenmiştir.

Yumurta Alerjisi Belirtileri: Genellikle yumurta ve yumurta içerikli besinler yendikten kısa bir süre sonra ortaya çıkmakta ve kişiden kişiye belirtiler değişiklik göstermektedir. En çok karşılaşılan belirtiler şu şekildedir;
Yumurta alerjisi bulunan kişilerin bu besini tüketmemesi ya da mümkün olduğunca az tüketmesi, yumurta ile eşdeğer besin kaynaklarından olan lor peynir tüketerek vücudun ihtiyacı olan proteini karşılaması sağlanabilmektedir. Dikkatli beslenmeyle kontrol altına alınan yumurta alerjisi, doktor tedavisinde ilaçla da tedavi edilebilecek bir hastalıktır. Şayet yumurta tükettikten kısa bir süre sonra yukarıda belirtilen rahatsızlıklardan herhangi birini yaşıyorsanız, doktora başvurarak bu rahatsızlığınızı paylaşmanız, sağlığınız için faydalı olacaktır.

" } ] }