{ "title": "Yumurta Besin Değeri", "image": "https://www.yumurta.gen.tr/images/yumurta-besin-degeri.jpg", "date": "19.01.2024 03:14:42", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Yumurta Besin Değeri, Yumurta, dişi hayvanların ve özellikle de kuşların embriyoyu korumak maksadıyla yumurtladığı, yuvarlak ve oval şeklinde olan cisimlerdir. Birçok hayvanın yumurtalarının besin olarak kullanabilmesine karşın, yumurta denildiği zaman ilk düşünülen şey, tavuk yumurtasıdır. Tavuk yumurtası sayılamayacak kadar çok yemeğin hazırlanmasında, malzeme olarak kullanılmaktadır. Dünyanın hemen hemen bütün mutfaklarında, yaygın bir şekilde kullanılır. Yayılmış bir inanış olan bıldırcın yumurtasının, bir tavuk yumurtasıyla eşit değerde protein barındırdığı, doğru bir bilgi değildir.

Son dönemlerde, hazır gıda üretimindeki gelişme, yumurtanın kullanıma hazır biçimde, pastörize edilmiş ve yumurta tozu halinde üretimini yaygın bir hale getirmiştir. Bu artışı baskılamak, köreltmek isteyen kişiler tarafından günde iki kez yumurtlatıyorlar, yemlerinde antibiyotik kullanıyorlar gibi konunun bilirkişisi olmayan olmayan insanlar tarafından, çeşitli propogandalar yapılmaktadır. Fakat bu işin içinde bulunan herkesin ve veteriner hekimlerinin doğrulayacağı gibi, tavuğun günde iki defa yumurtlama gibi bir imkânı yoktur. Konvensiyonel ya da özel hibrit tavukların hepsi için, bu durum geçerlidir. Türkiye'de de çoğu Avrupa ülkelerinde olduğu gibi yemlerin içine antibiyotik karıştırılması yasaktır ve böyle bir şey söz konusu değildir.

Yapılan araştırmalar besinler içindeki yer alan kaliteli proteinin, yumurtada olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ayrıca yumurta dışarıdan vücuda alınması gerekli olan amino asidi, dengeli ve yeterli orada içerir. Vücuda gerekli olan başta A, B, D ve E vitamini olmak üzere, birçok vitamini yüksek miktarda barındırır. Çocukların fiziksel ve beyinsel gelişimi açısından yumurta çok önemli ve gereklidir. Bir tane yumurta yaklaşık olarak, 50 gram olarak kabul edilebilir ve bir yumurtadaki besin değerleri ortalama;
Genellikle yumurtanın sarısı büyük miktarda vitamin ve yağları, beyaz kısmı ise büyük bir oranda proteinleri içerir. Bu oranlar diğer içeriklere göre verilen oranlardır. Sarısı ve beyazı gramaj olarak yaklaşık eşit miktarlarda protein içerir. Yumurtanın protein emilimi bakımından en etkili olan tüketim biçimi, rafadan olarak bilinmektedir.
" } ] }