{ "title": "Yumurta Çeşitleri", "image": "https://www.yumurta.gen.tr/images/yumurta-cesitleri.jpg", "date": "20.01.2024 13:21:21", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Yumurta Çeşitleri, Yumurta, kanatlı hayvanların, vücutlarının içinde döllenmiş embriyoyu muhafaza etmek için üretilen, yuvarlak ve oval olarak yumurtladığı, organik cisme verilen isimdir. Tavuk yumurtası neredeyse Dünya'nın her mutfağında besin olarak kullanılır. Tavuk yumurtası pişilerek tek başına veya yemeklerde kullanılabildiği gibi nadiren de çiğ olarak içilir. Yumurta zengin protein içeriği ile insan vücudunun üretemediği birçok önemli amino asidi bünyesinde barındırır, sindirim kolaylığı nedeniyle bünyeyi yormaz ve vücutta proteinlere dönüştürülür, çocuk gelişiminde oldukça etkili olan yumurta özellikle ilerleyen yaşlarda kanın yağlanmasına (Kolesterol) neden olduğu gerekçesi ile tüketimi azaltılmaktadır. Fakat çocuk gelişimi için günlük bir tane yumurta mutlaka tüketilmelidir.

Kanatlı türlerine göre yumurta çeşitleri

Kanatlı hayvanların neredeyse hepsinin yumurtaları besin olarak kullanılabilmektedir, fakat bıldırcın yumurtası, keklik yumurtası ve tavuk yumurtası ekonomik değeri olan yumurta çeşitleridir. Yüksek besin değerine sahip besin ürünlerimizden biri olan yumurta, insan biyolojik yapısına yararlı birçok vitaminle doludur. Yumurta ulaşılması kolay gibi görünse de üretiminden nakliyesine kadar birçok aşamadan geçer. Bu aşamalarda üretim, sınıflandırma, ağırlık ve rengine göre ayrıma tabi tutulur. Mutfağımızda besin olarak bulundurduğumuz yumurta çoğunlukla tavuk yumurtasıdır. Bununla birlikte bıldırcın ve keklik yumurtası da son zamanların moda besin kaynakları arasında yerini almıştır. Protein yönünden oldukça yüksek değeri olan yumurta ayrıca çiftlik yumurtası, çift sarılı yumurta, köy yumurtası ve damızlık yumurta gibi ayrımlara da tabi tutulur.

Ağırlıklarına ve ekonomik değerlerine göre yumurta çeşitleri

Besin değeri ve doğallığı nedeniyle köy yumurtası ve bıldırcın yumurtası insanların çoğunlukla ilgisini çekerken üretim maliyetinin çiftlik yumurtasına göre daha yüksek oluşu, çiftlik yumurtası kullanımını artırmaktadır. Yumurta ağırlıkları göre çeşitlendirilirken Yarka, Piliç ve Kılavuz yumurtalar yaklaşık 24 haftalık tavuklardan elde edilir. 24'üncü hafta ile 34'üncü hafta arasındaki tavuklardan Yine ana, Eski ana yumurta elde edilirken, Duble yumurta ise 34'üncü hafta ve sonrasında olan tavuklardan elde edilir. Çiftlikte üretilen tavuk yumurtası çeşitlendirme de ilk ayrım ağırlıklarına göre yapılır.
Renklerine göre yumurta çeşitleri, Yumurta renklerinin oluşumu tavuğun genetik yapısına bağlıdır. Kanatlı hayvanlar da yumurta rengi üreme organının dışarıya yakın yerinde oluşuyor. Yumurta oluşundan birkaç saat öncesine kadar yumurta kabuğu ve rengi oluşmaz.

Yumurta renkleri genel olarak
" } ] }