{ "title": "Yumurta Çiçeği", "image": "https://www.yumurta.gen.tr/images/yumurta-cicegi.jpg", "date": "19.01.2024 11:20:38", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Yumurta Çiçeği: Bazı yörelerde ismi patlıcan çiçeği de denilen yumurta çiçeği, yumurta ağacının çiçeklerinin ismidir. Yumurta çiçeği ismini görüntüsünden dolayı almaktadır. Yumurta ağacının bitkileri beyaz yumurta biçimindedir. Yumurta ağacının bitkilerinin yapısı gür olmakla birlikte şekli yumurtaya benzeyen renkleri ise beyaz ya da sarıya çalan renkte olan patlıcanlardır. Dış yapısı yumurtaya benzeyen bu bitkinin iç yapısı ise patlıcanın iç yapısı ile hemen hemen aynıdır. Bu bitkinin tadı ise ilk zamanlar mantarı anımsatan bir tattadır. Bu bitki yenilebilir özelliktedir ve ayrıca çok hoş bir görüntüye sahip olması sebebi ile de süs bitkisi olarak da üretilmektedir. Özellikle de bahçe veya balkon için normalden daha çabuk yetişen bir bitki olduğundan dolayı kesinlikle tercih edilmesi gereken bir bitkidir.

Yumurta Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Yumurta ağacının boyu yaklaşık olarak 70 santim civarına kadar uzamaktadır. Yumurta çiçeği daha önce de söylediğimiz gibi yapraklarından meyve saplarına, tohumlarına ve iç yapısına her şeyi ile patlıcan bitkisini andırmaktadır. Bu bitki literatürlerin birçoğunda yenmeyen bir bitki olarak geçmekte olmasına rağmen bazı yerlerde bir mahsul olarak görülmektedir.

Yumurta çiçeğinin ekim tarihi Şubat, Mart, Nisan ile Mayıs aylarıdır ve üretimi tohumu ile gerçekleştirilmektedir. Bitkisi tek yıllık olan bu bitkinin meyvesi ilk zamanlar beyaz olmakta, sonrasında ise mor renkli çiçekler açmaktadır. Yumurta çiçeğinin sulamasının da belli aralıklarda olmak kaydıyla çok fazla değil de daha az suyla yapılması gerekmektedir. Yumurta çiçeğinin en iyi şekilde yetiştirilmesi için toprak çeşidi olarak alkali toprak kullanılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra yumurta çiçeği ağacı geliştikçe ve meyve vermeye başladıkça dalları kırılma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilmektedir. Bunun önlenmesi amacı ile meyve verme zamanın içinde bitkinin gövde kısmını ve dallarını desteklemek amacı ile bir destekleyici kullanılmalıdır.

Yumurta Çiçeğinin Tohumu Nasıl Çimlendirilir?

Yumurta çiçeğinin tohumlarının ilk olarak 24 saat boyunca bir suda bekletilmesi gereklidir. Bu işlem tohumun çimlendirilmesinden önce ilk olarak yapılması gereken işlemdir. Daha sonra ise tohumları ekme işlemini gerçekleştirecek olan bireyin tohumların ekimine uygun olan bir saksı alması ve bu saksının içini önceden elenmiş olan bir toprak ile doldurması gerekmektedir. Bu işlemin ardından birey artık tohumları bu saksının içine serpebilir. Daha sonrasında ise tohumları serptiği toprağın üzerine ince olacak şekilde, satın aldığı torf serpmesi gerekmektedir. Toprağın çok fazla değil de sadece nemli kalacak şekilde sulanması gerekmektedir. Ardından bir sera etkisi yaratmak için, birey saksının üst kısmını şeffaf streç filmle kapatması gerekmektedir. Sera etki yaratmak istenmesindeki amaç tohumların bu şekilde daha çabuk çimlenecek olmasından kaynaklanmaktadır. Artık toprak çimlenmeye hazırdır. Bundan sonrasında bireyin yapması gereken tek şey belli aralıklarla toprağın nemini kontrol etmesi ve toprağın devamlı olarak nemli kalmasını sağlamasıdır.
" } ] }