{ "title": "Yumurta Çiftliği", "image": "https://www.yumurta.gen.tr/images/Yumurta-Ciftligi-83.gif", "date": "19.01.2024 13:13:32", "author": "Esma Mutlu", "article": [ { "article": "Yumurta çiftliği; Yumurta tavukları yetiştirmek ve bunu bir iş haline getirmek isteyen kişiler olabilir. Taze yumurtalar veren tavuklar beslemek hem eğlenceli hem de karlı bir durum iken, yumurta çiftliği kuracak kişini dikkat etmesi gereken bazı konular vardır.

Yumurta Çiftliği Kuracak Kişinin İzlemesi Gereken Yollar Nelerdir?

Yumurta çiftliği kuracak olan kişinin ilk yapması gereken şey yumurta çiftliğini kuracağı şehirde yumurta talebi olup olmadığını bilmek olmalıdır. Aynı zamanda bu işi yapan başka kişilerin bir düzine yumurta için ne kadar fiyat aldığını öğrenmelidir. Tavukların nasıl beslenmesi gerektiğini araştırmalıdır. Diğer yumurta üreticileri incelenmelidir. Yumurtalarını nereye satacağına dair bir karar vermelidir. Yani yumurta çiftliği kuracak kişi ilk önce pazarı tanımalıdır.

Daha sonra ilgili resmi kurumlara başvurarak yumurta satışı ile alakalı izin ve ruhsatları öğrenmeli, şayet üreteceği yumurtaların üzerinde organik yazmasını istiyor ise organik standartlarına da uymalıdır.

Yumurta çiftliğini kuracak kişi daha sonraki aşamada ise pazarlama planını düzenlemelidir. Bu sayede işletmenin nasıl büyütüleceğini, yumurtaları üretmek için ne kadar paraya ihtiyacı olduğunu, yumurtaları ne kadara satacağını ne kadarlık bir gelir kazanmayı görür. Hazırlanan bu iş planına her hafta kaç yumurta satılması gerektiğini yazarak hedeflenen yumurta sayısına ulaşmak için kaç tavuğa gereksinim duyulduğunu da not etmelidir.

Üretkenlikten verim alabilmek için yumurta veren tavuk ırkları seçilmelidir. Tavuklar 18 haftalık olana kadar bakımları dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Tavukların hayatta kalabilmesi adına yumurta çiftliğinin kurulduğu yerdeki iklim şartlarına dikkat edilmelidir. Kuzeyde yumurta çiftliği kuran bir kişi kış mevsimim boyunca ışık takviyesinde bulunarak tavukların bütün bir sene boyunca yumurta vermesini sağlayabilir. Otlatılan tavuklar en kaliteli yumurtaları verirken, tüketici de yumurtanın lezzet farkından anlar. Geniş otlaklara sahip bölgelerde gezen tavuklar daha lezzetli yiyecekler bulacakları için yumurtaları da diğer yumurtalara göre hem daha lezzetli hem de daha kaliteli olur. Bunun dışında tavukların bulunduğu ortamın hijyen bakımından uygun olması gerekirken, tavukların yem kaplarının, su çeşmelerinin temiz olmasına özen gösterilmelidir.

Sonraki aşamada ise yumurtaların nasıl toplanması gerektiği bilinmeli herhangi bir sağlık problemi oluşturmamak zehirlenmeler önlemek için yumurtalar uygun bir şekilde temizlenmelidir. Yumurtalar toplandıktan ve temizlendikten sonra satılmak üzere paketleme işlemi yapılmalıdır. Yumurtlar paketlenirken ilgili resmi kurumların tüm kanun ve yönetmeliklerine uyulmalıdır.
" } ] }