{ "title": "Yumurta Haşlama", "image": "https://www.yumurta.gen.tr/images/yumurta-haslama.jpg", "date": "20.01.2024 05:55:59", "author": "Soner Çelik", "article": [ { "article": "Yumurta haşlama, yumurta oldukça faydalı olan bir besindir. Herkes tarafından sevilerek tüketilir. Özellikle yumurta havlamaları kahvaltılarda oldukça sık tüketilir. Salatalar yapılır haşlanmış yumurtalar ile. Yumurta haşlama da bazen az pişmiş rafadan kayısı kıvamı gibi pişirme süresine bağlı olan terimler duyarız. Bunlar haşlanan yumurtanın pişme süresine göre verilen adlandırmalardır. Yumurta haşlamak için ilk olarak Nasıl bir yumurta yemek istediğinize karar verin. Ona göre pişirme süresini ayarlayın. Şimdi yumurta haşlama sürelerine bir bakalım.

Rafadan yumurta haşlama, rafadan yumurta haşlamak için bir cezve veya küçük tencereye bir miktar su konulur. Yumurtanın üzerinde kalacak kadar bir su bulunmalıdır. Su ocağa alınır ve altı açılır. Su kaynamaya başlayınca yumurta cezvenin içerisine bırakılır. Yumurta cezvenin içerisine bırakıldıktan sonra tekrar su kaynamaya başlayınca dakika tutulacak ve yaklaşık iki dakika kaynatılacak. İki dakika sonra ocak kapatılacak ve yumurta direk soğuk suya tutulacaktır. Ardından kabuğu soyulup servis edilecektir.

Afiyet olsun.

Kayısı yumurta haşlama, kayısı kıvamında yumurta haşlamak için de yine cezveye veya bir tencereye bir miktar su konulur. Yumurtanın üzerini geçecek kadar bir su ilave edilmelidir. Su ocağa alınır ve altı açılır. Su kaynamaya başlayınca yumurta cezvenin içerisine bırakılır. Yumurta cezvenin içerisine bırakıldıktan sonra tekrar su kaynamaya başlayınca dakika beş dakika kadar beklenir ve beş dakika sonunda yumurta ocaktan alınır ve soyularak servis edilir.

Afiyet olsun.

Katı yumurta, katı yumurta haşlamak içinde yine aynı işlemler yapılarak su cezveye konulur ve kaynatılır. Su kaynayınca yumurta cezveye konulur. Bu defa kaynadıktan sonra on iki dakika daha ocakta tutulur ve ardından ocaktan alınıp soyularak servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }