{ "title": "Yumurta Hücresi", "image": "https://www.yumurta.gen.tr/images/yumurta-hucresi(1).jpg", "date": "19.01.2024 18:49:33", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Yumurta Hücresi, Yumurta hücresi de diğer hücreler gibi çekirdek, sitoplazma ve hücre zarından meydana gelir. Dişilerin çoğalma hücresi olan yumurta hücresi yeni doğan kız bebeklerinin yumurtalıklarında birçok sayıda olgunlaşmamış hücre olarak yer alır. Kız çocuğu ergenlik çağına ulaştığı zaman ise her ay düzenli olarak yumurtalıklarda olgunlaşır ve bir spermle döllenmeye hazır duruma gelir. Bu şekilde çoğalarak yeni bir birey oluşmasını sağlar.

Dişi üreme hücresi olan yumurta döllenmediği durumlarda ise vücuttan atılımı gerçekleşir. Çoğunlukla bir hafta süre içerisinde yani pms döneminde vücuttan atılımı gerçekleşir. Bu döngü regl yani adet diye isimlendirilir ve her ay olur. Yumurtaların çevresini halka şeklinde çevreleyen yassı hücreler olgunlaşmamış yumurta hücrelerinin beslenmesini sağlarlar ve ergenlik döneminden önce bu hücrelerin hareket etmesini ve gelişmesini baskılayan proteinler bu kısımda sentezlenir.

Yumurta hücresinin olgunlaşma evresine ise ovulasyon denir. Olgunlaşma evrelerinin her aşamalarında birtakım biyolojik yapılar oluşturulur ve bir sonra gelişecek olan anatomik yapının meydana gelmesi sağlanır. Yumurta hücresinin dış kısımlarında kanlanmış bağ dokusundan oluşan bir dış tabaka yer alır. Yumurta hücrelerinin iç tabakalarında ise östrojen ve progesteron adı verilen hormonların salgılanmasını sağlayan bir tabaka yer alır.

Yumurta hücresinde ayrıca birçok kattan oluşan hücrelerin salgılandığı glikoprotein yapılı makro moleküllerden yumurtayı çevreleyen zona pellucida diye isimlendirilen bir zar oluşur. Yumurta hücresinin bu şekli primer folikül yani birinci kesecik diye isimlendirilir. Yumurtanın iç kısmında yer alan zarın yumurta çatlayınca yumurtayı sarma süresi sona erer ve spermin yumurtanın içine alınması gerçekleşir.

Birinci kesecik meydana geldikten sonra iç tabakalarda sıralanmış şekilde yer alan hücreler yumurtanın çevresini saracak biçimde çökmeye başlar. Bu durumda keseceğin üst tabakalarında bir boşluk meydana gelir ve bu boşluğa antrum adı verilir. Yumurta hücresinin dışarı atılmasından sonra bu boşluğun içerisine kesecik sıvısı dolar ve bu durum devam ederken yumurta hücreleri ve yumurtayı çevreleyen kesecik de yaklaşık 4 kat daha büyür ve bu durum veziküler felükül diye isimlendirilir. Vücut hücrelerimizde 46 kromozom bulunur ancak üreme hücrelerinde 23 adet kromozom yer alır. Yumurta ile spermin döllenmesinde oluşan zigot da 46 tane kromozom bulunur ve bunların 23 adeti yumurtadan diğer yarısı ise spermden gelir. Bu şekilde zigot gerçek kromozom miktarına ulaşmış olur.
" } ] }