{
"title": "Yumurta Kaç Dakikada Haşlanır",
"image": "https://www.yumurta.gen.tr/images/Yumurta-Kac-Dakikada-Haslanir-51.gif",
"date": "20.01.2024 08:33:40",
"author": "emine kedici",
"article": [
{
"article": "
Yumurta kaç dakikada haşlanır, sorusunun cevabı yumurtayı nasıl sevdiğinize ya da nasıl ikram etmek istediğinize bağlıdır. Haşlanmış yumurta yapmak dünyanın en kolay işlerinden bir tanesidir. Yumurta bol protein içerdiğinden bol bol tüketilmesi gereken bir besin maddesidir. Fakat nedense bazı insanlar yumurta tüketmek konusunda çok isteksiz davranırlar. Özellikle haşlanmış yumurta yemek onlar için çok zor bir şeydir. Yumurta haşlandığı zaman ağır bir kokunun yayılmasına neden olur ve genellikle de bu koku insanları yumurtadan soğutur. Aslında doğru usullerle haşlanan, çok fazla pişirilmeyen ve taze yumurtalar daha az kokacağından bunları tüketmek daha kolay olacaktır. İşte sizlerin de daha fazla yumurta tüketmek ya da çevrenizdekilere daha fazla yumurta yedirmek gibi bir isteğiniz mevcut ise istiyorsanız yumurtanın haşlanması için gerekli olan süreye dikkat etmeniz gerekmektedir. Yumurta haşlamaya başlamadan evvel yumurtayı ne için haşladığınızın belli olması gerekmektedir. Örneğin salata yapmak için haşlanacak yumurtanın mutlaka çok iyi pişirilmesi gerekeceğinden daha fazla kaynatılmasında büyük yarar bulunmaktadır. Eğer yumurtayı yemek için haşlıyorsanız mutlaka hangi kıvamda haşlamak istediğinize daha önceden karar verip işe ondan sonra başlamanız gerekmektedir.
Kayısı kıvamında yumurta ile rafadan yumurtanın pişme süreleri birbirinden oldukça farklıdır. Bu nedenle yumurta haşlarken ne istediğiniz konusunda bir karar vermeniz çok önemlidir. Yumurta haşlarken saniyelerin bile önemi bulunmaktadır. Eğer bu süreleri aşarsanız yumurtanız istediğiniz kıvamdan daha katı olabilir. Ayrıca haşlanmış yumurta sudan çıkartıldığı andan itibaren mutlaka hemen tüketilmelidir. Yumurta haşlandıktan sonra biraz bile bekletilse istenilen kıvamı elde etmiş olsanız dahi hemen katılaşmaya başlar. Bu nedenle yumurtayı tam olarak yiyeceğiniz zamanda haşlamaya başlamanız önemli bir ayrıntıdır. Hem sıcak yumurtanın kokusu daha az rahatsızlık vereceğinden yenilmesi de daha kolay olacaktır.
Yumurtanın haşlanma süreleri ne kadardır?
Haşlanmış yumurta genellikle 3 çeşit olarak bilinmektedir ve herkesin damak zevkine uygun bir haşlanmış yumurta yapabilmek için yumurtanın totalde kaç dakika haşlanması gerektiği bazen çok büyük önem arz eder. Bunun için ilk yapmanız gereken şey haşlanmış yumurtanızın nasıl bir kıvama sahip olmasına karar vermenizdir. Önünüzdeki alternatifler ise rafadan yumurta, kayısı kıvamında yumurta ve katı pişmiş yumurtadır. Eğer aşağıda belirtilen dakikalara riayet ederek yumurtayı haşlamaya özen gösterirseniz gönlünüze ve damak zevkinize uygun sonuçlar elde edeceğinize emin olabilirsiniz.
Rafadan yumurta kaç dakikada haşlanır? Öncelikle bu sorunun cevabını verelim. Haşlama kabının içerisine suyu koyun ve kaynaması için ocağa alın. Su kaynamaya başladığı anda yumurtayı yavaş bir şekilde içerisine atın ve bu andan itibaren dakika tutmaya başlayın. Tutacağınız süreniz 3 dakikayı geçmemesi gerekmektedir. Eğer dakika tutmak konusunda zorlanıyorsanız ya da başka işlerle meşgul iseniz içinizden yavaş yavaş 100'e kadar da sayabilirsiniz. Rafadan yumurtayı çocuklar için pişiriyorsanız sayı sayarken bu durumu onun için de daha keyifli bir oyun haline dönüştürebilirsiniz.
Kayısı kıvamında haşlanmış yumurta yapabilmek en zor şeylerden bir tanesidir. Bunun için süreye azami dikkat edilmesi gerekmektedir. Yine haşlama kabının içerisine konulan su kaynamaya başladığı andan itibaren yumurtayı yavaş bir şekilde içerisine koyun. Su tekrar kaynamaya başladığı andan itibaren tam olarak 6 dakika kaynatmak kayısı kıvamında bir haşlanmış yumurta için yeterli olacaktır. Fakat bu yumurtayı hemen yemezseniz katılaşacağını sakın unutmayın.
Katı bir yumurta haşlamak ise hiç de zor değildir. Hatta yumurtaları su ile aynı anda ateşe koyabilirsiniz. Yumurtalar kaynamaya başladığı andan itibaren süre tutmaya başlamanız gerekmektedir. Yaklaşık 10 dakika kaynatılan bir yumurta istediğiniz ideal katılığa ulaşacaktır. Fazla kaynatılması yumurtanın kokusunu ve rengini değiştireceğinden fazla pişirmemeye özen gösterin. Ayrıca yumurta çok haşlandığı zaman sarısı çabuk dağılır ve yemek zorlaşır. Yumurta kaç dakikada haşlanır? Diye düşünmekten artık kurtulabilirsiniz.