{ "title": "Yumurta Üretimi", "image": "https://www.yumurta.gen.tr/images/Yumurta-Uretimi-22.jpg", "date": "21.01.2024 14:02:19", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Yumurta Üretimi, tavuk, bıldırcın, ördek, deve kuşu ve birçok kanatlılardan elde edilen sert tabakalı besin maddesinden ürün sağlama işidir. Genellikle küçükbaş hayvan olan tavuk yumurtası üretimi tercihen yoğun yapılmaktadır. Mal ve hizmet olarak üretimi yapılan yumurtaların kalite oranı çeşitlerine göre değişiklik göstermektedir. İnsan ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yumurta üretiminin yoğun olarak yapılması bu besin maddelerine ulaşım olanaklarını da kolaylaştırmıştır. Hemen her yerde satışa sunulan yumurtalar günlük tüketim açısından önemlidir. Özellikle içeriğindeki vitamin ve minerallerin zenginliği bu gıdayı yüceltmiştir. Günümüzde teknolojik ilerlemelerin yaşanması ile yumurta üretiminde de artış görülmektedir. Yapay gübrelerin varlığı ile modern kümes hayvancılığına hız kazandırmıştır. Isı, ışık ve nemin denetlenebildiği kümesler sayesinde yumurta üretimi yüksek seviyeye ulaşarak günün ihtiyaçlarına karşı hızla cevap verecek kapasiteye gelmiştir.

Yumurta üretiminde ticari standartlara uygun verimi yüksek birçok uygulama nitelikleri belirlenmiştir. Doğrudan insan tüketime sunulan her yumurtanın üzerine devlet tarafından üretim tarihi, işletme ve kümes numarasının damgalanma zorunluluğu getirilmiştir. Ayrıca, yumurta üretiminde yirmi bir günü geçen yumurtaların raftan toplanma şartı getirilerek insan sağlığına yönelik önemli standartlar uygulanmaya başlanmıştır. Mevcut uygulamada sadece ambalajın üzerine son kullanma tarihi yazılmakta iken bu yeni düzenleme kapsamında direk yumurtanın dış kabuğuna üretim ve son kullanma tarihi uygulanmıştır. Bunun yanı sıra tüketiciyi aldatıcı hilelerin önüne geçmek için saman içerisinde yumurta üretimi ve satışı da yasaklanmıştır. Oldukça etkili olan bu şartların süreklilik kazanması insan sağlığını her daim olumlu yönde etkileyecektir.

Köy yumurtası üretimi nasıl yapılır?

Köy yumurtası küçükbaş kümes hayvanlarının doğal yaşam ortamlarındaki besin maddeleriyle beslenmeleri ile kırsal alanda gerçekleşen organik üretimidir. Tavukların yapay besin maddeleriyle değil de dolaşarak tahıl ürünleri bitki tohumları gibi gıdaları tüketimleriyle diğer modern yumurta üretimlerine göre daha kaliteli içeriğe ve vitamin değerlerine sahip olması sağlanmaktadır. Diğer yumurtalardan ayırt edici yönü ise yumurta ebatlarının daha büyük olması ve yumurtanın sarısının daha yoğun sarı renkte olmasıdır. Bunun yanında lezzet bakımından da son derece önemli bir tada sahiptir. Genellikle köylerde üretimi yapılan bu tür yumurtaların organik olması yönünden talep miktarı fazladır. Fakat üretim yoğunluğu yeterli seviyede olmadığı için ihtiyacı yeterince karşılayamamaktadır.

" } ] }