Yumurta yemekleri; denilince herkesi aklına yöresel birçok yemek gelir. Yumurta Türk mutfağında yeri doldurulmaz bir önem sahiptir. Yumurta çok önemli bir protein kaynağıdır ve ne kadar fazla tüketilirse o kadar iyi olacağından yumurta ile yapılan pek çok yemeği bilmekte de bu nedenle fayda bulunmaktadır. Bazı insanlar yumurta tüketmekte çok fazla zorlanırlar. Özellikle yumurta yemek konusunda zorluk çıkartan gelişme çağındaki çocuklar için yapılacak birbirinden güzel yumurta yemekleri ile işiniz biraz daha kolaylaşabilir. Bunun için tek yapmanız gereken şey kendinizi bu konuda biraz geliştirmektir. Yumurta aile yapılan yemekler çok büyük hünerler istemediğinden inanın ki işiniz hiç zor olmayacaktır. Yumurta aslında daha çok bekar ve öğrenci yemeği olarak bilinir. Ama içerisine kon ulan birkaç ekstra malzeme ile harika yemekler ortaya çıkartabilirsiniz. Ben sizlerle oldukça pratik olan yumurta yemeklerinden bazılarını paylaşmak istiyorum. Şimdiden herkese kolay gelsin.
Yumurta yemekleri
Ispanaklı yumurta için gerekli malzemeler
Yarım kilo kuzu ıspanak,
1 adet büyük boy kuru soğan,
100 gr. Kıyma.
1 yemek kaşığı tereyağı,
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
1 adet kırmızı biber,
3 adet yumurta,
1 tatlı kaşığı karabiber,
1 tatlı kaşığı pul biber,
Yeteri kadar tuz.
Hazırlanışı: Ispanakları ılık suya ıslatın ve kumu gidinceye kadar iyice yıkayın. Temiz olduğuna emin olduğunuzda doğrayın ve süzeğe alarak suyunu süzün. Kuru soğan ile kırmızı biberi yemeklik olarak doğrayın ve sıvı yağın içerisinde kıymayı da atarak kısık ateşte soteleyin. Bu aşamada tuzu da ilave ederseniz soğanlar daha kolay ölür. Üzerine ıspanakları da boşaltarak tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte pişirmeye başlayın. Ispanaklar yaklaşık 15 dakikada pişecektir. Pişen ıspanakların ortalarına yumurta için yer açın ve 3 yumurtayı da kırın ve kapağı kapalı olarak yumurtaları pişirmeye devam edin. Bir kenarda tereyağını eritin ve baharatlarla karıştırarak ocaktaki yumurtaların üzerine boşaltın. Yumurtalar tamamen piştiğinde ocaktan indirin ve sıcak olarak servis edin.
Çılbır yapımı için malzemeler
5 adet yumurta,
1 tatlı kaşığı tuz,
4 su bardağı su,
Üzeri için
500 gr kaymaklı yoğurt,
1 çorba kaşığı mayonez,
2 yemek kaşığı tereyağı,
1 tatlı kaşığı pul biber,
1 çay kaşığı karabiber,
1 tatlı kaşığı kuru nane,
Yeteri kadar tuz.
Hazırlanışı: Pilavlık bir tencerenin içerisine su ve tuzu boşaltın ve kaynamasını bekleyin. Su kaynamaya başladığında yumurtaların tamamını içerisine kırarak yumurtaların sarısı katılaşana kadar pişirin. Yumurtalar tamamen piştiğinde bir süzek yardımıyla sudan çıkartın ve soğuması için bir kenara alın. Diğer tarafta yoğurt, tuz ve mayonezi çırpın. Yumurtalar soğuduğunda servis kapına suyunu iyice süzerek alın. Üzerine yoğurdu dökün. Tereyağını eritin. İçerisine pul biber, karabiber ve naneyi de ekleyin. Yoğurtlu yumurtanın üzerine tereyağını gezdirin. Yumurta yemeklerinden en kolayı olan çılpır hazır.