Yumurta Çeşitleri, Yumurta, kanatlı hayvanların, vücutlarının içinde döllenmiş embriyoyu muhafaza etmek için üretilen, yuvarlak ve oval olarak yumurtladığı, organik cisme verilen isimdir. Tavuk yumurtası neredeyse Dünya'nın her mutfağında besin olarak kullanılır. Tavuk yumurtası pişilerek tek başına veya yemeklerde kullanılabildiği gibi nadiren de çiğ olarak içilir.
Yumurta zengin protein içeriği ile insan vücudunun üretemediği birçok önemli amino asidi bünyesinde barındırır, sindirim kolaylığı nedeniyle bünyeyi yormaz ve vücutta proteinlere dönüştürülür, çocuk gelişiminde oldukça etkili olan yumurta özellikle ilerleyen yaşlarda kanın yağlanmasına (Kolesterol) neden olduğu gerekçesi ile tüketimi azaltılmaktadır. Fakat çocuk gelişimi için günlük bir tane yumurta mutlaka tüketilmelidir.
Kanatlı türlerine göre yumurta çeşitleri
Kanatlı hayvanların neredeyse hepsinin yumurtaları besin olarak kullanılabilmektedir, fakat bıldırcın yumurtası, keklik yumurtası ve tavuk yumurtası ekonomik değeri olan yumurta çeşitleridir. Yüksek besin değerine sahip besin ürünlerimizden biri olan yumurta, insan biyolojik yapısına yararlı birçok vitaminle doludur. Yumurta ulaşılması kolay gibi görünse de üretiminden nakliyesine kadar birçok aşamadan geçer. Bu aşamalarda üretim, sınıflandırma, ağırlık ve rengine göre ayrıma tabi tutulur. Mutfağımızda besin olarak bulundurduğumuz yumurta çoğunlukla tavuk yumurtasıdır. Bununla birlikte bıldırcın ve keklik yumurtası da son zamanların moda besin kaynakları arasında yerini almıştır.
Protein yönünden oldukça yüksek değeri olan yumurta ayrıca çiftlik yumurtası, çift sarılı yumurta, köy yumurtası ve damızlık yumurta gibi ayrımlara da tabi tutulur.
Ağırlıklarına ve ekonomik değerlerine göre yumurta çeşitleri
Besin değeri ve doğallığı nedeniyle köy yumurtası ve bıldırcın yumurtası insanların çoğunlukla ilgisini çekerken üretim maliyetinin çiftlik yumurtasına göre daha yüksek oluşu, çiftlik yumurtası kullanımını artırmaktadır. Yumurta ağırlıkları göre çeşitlendirilirken Yarka, Piliç ve Kılavuz yumurtalar yaklaşık 24 haftalık tavuklardan elde edilir. 24'üncü hafta ile 34'üncü hafta arasındaki tavuklardan Yine ana, Eski ana yumurta elde edilirken, Duble yumurta ise 34'üncü hafta ve sonrasında olan tavuklardan elde edilir. Çiftlikte üretilen tavuk yumurtası çeşitlendirme de ilk ayrım ağırlıklarına göre yapılır.
42-48 gram arası ağırlığında yumurtalar kılavuz yumurta,
48-53 gram arasında değişen yumurtalar piliç yumurta,
53-58 gram arasında yumurtalar yarka yumurta,
58-62 gr. Aralığında yumurtalar yeni anaç yumurta,
62-67 gr. Arasında yumurtalar eski anaç yumurta,
62 gram ve üzeri ağırlıkta olan yumurtalar ise duble yumurta olarak isimlendirilen yumurtalardır.
Renklerine göre yumurta çeşitleri, Yumurta renklerinin oluşumu tavuğun genetik yapısına bağlıdır. Kanatlı hayvanlar da yumurta rengi üreme organının dışarıya yakın yerinde oluşuyor. Yumurta oluşundan birkaç saat öncesine kadar yumurta kabuğu ve rengi oluşmaz.
Yumurta renkleri genel olarak
Açık kahverengi; Vücudunun tüy renkleri sarı, gri, kahverengi ve kırmızı; kulak memeleri ve ibiği kırmızı olan tavuklar kahverengi yumurta yumurtlarlar, bu tavuklarda safra daha yoğun salgılanır. Safra, yumurta kabuğunun kahverengi olmasını sağlar. Bu renk kan hücrelerinde ortaya çıkan biyolojik değişim ile ortaya çıkar. Kahverengi yumurta tavukları beyaz tavuklara göre daha çok besine ihtiyaç duyarlar, dolayısıyla ekonomik değildir. Fakat yumurta kabukları daha serttir, yumurta besin değeri beyaz ile neredeyse aynıdır. Fakat biraz daha lezzetlidir.
Beyaz yumurta; Tüyleri ve kulak memeleri beyaz renkli tavuklar beyaz yumurta yumurtlarlar. Yumurtanın kabuğu kahverengi yumurtaya göre daha incedir. Genç tavukların yumurtaları biraz daha sert olur.
Paskalya tavuğunun (Ameraucana) yumurta kabuğu rengi ise mavidir. Bu rengin sebebi ise pigmentlerdir. Bu tür pigmentler safra oluşumunda ortaya çıkan atıklardır.
20.01.2024 13:21:21
Yumurta Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024