Yumurta Dondurma

Yumurta dondurma, kariyer planlaması gibi nedenlerle kadınların evliliği ve gebe kalmayı ertelemesi nedeniyle, gebe kalmakta zorlanma ya da gebe kalamama gibi durumların varlığında kullanılan bir yöntemdir. Bu sayede kadınlarda doğurganlık yaşı ilerilere taşınmıştır. Yani kadınlar yumurta dondurma işlemiyle ileri yaşlarında bile gebe kalarak, çocuk sahibi olabilirler.
Ayrıca kadınlarda erken yaşta menopoza girme, yumurtalıkların alınması ya da kanser tedavisi gibi durumlarda da yumurta dondurma yapılabilir. Kadınlar sağlıklı olduğu dönemde yumurtalarını bu kalitede dondurarak, istedikleri zaman sağlıklı bir gebelikle çocuk sahibi olabilirler.

Yumurta dondurma nasıl yapılır?


Kadının yumurta hücresinin dondurulması bazı kurallara göre yapılır. Öncelikle yumurta hücresinin M2 denilen döllenmeye hazır halde olması şarttır. M2 içerisinde 23 kromozom bulunan spindle adı verilen baklava gibi çekirdek vardır. Öteki 23 kromozom ise hücrenin dışındadır. Buna polar body kutup cisimciği denmektedir.

Yumurta dondurma sırasında en önemli olan problem hücrenin içindeki sıvıdır. Vücuttaki en büyük hücre olan yumurta hücresinin önemli bir kısmı sudan oluşur. Dondurma sırasında içindeki sıvı buz kristallerine dönüşerek, hücrenin içindeki organeller ile dondurma aşamasında hücrenin içine dağılacak olan çekirdek içeriğini parçalanıp, bozulmasına yol açar. Bu yüzden dondurmadan evvel yumurta hücresinde bulunan sıvının alınması gerekir.
Bu işlem yapılırken, özel hazırlanmış olan sıvılarla hücre zarar görmeden, içindeki sıvı dışarıya alınır. Yumurta hücresinin içinde özel sıvı verilir. Bu sıvı araçlarda kullandığımız antifiriz benzeri yapıda, hücrelere ise toksik yapıdadır. Bu donma sırasında suyun kristalleşmesini önleyerek, camlaşmaya yani vitrifikasyona neden olur.

Yumurta dondurma işleminde kullanılan teknikler


Yavaş dondurma (Slow freezing): bu yöntemde yumurta hücresi özel hazırlanmış dondurma sıvılarının içinde bekletilir ve bir cihaz yardımıyla yavaşça soğutularak dondurulma işlemi gerçekleştirilir. Bu yöntemde genellikle -30 ile -35 dereceye kadar yavaş soğutulan yumurta hücreleri, -196 derecede olan sıvı azotun içine daldırılır. Bu yavaş dondurma tekniği spermle embriyo dondurmada oldukça başarılı olsa bile, yumurta dondurma işleminde aynı başarıyı yakalayamamıştır. Günümüzde en fazla kullanılan teknik vitrifikasyon tekniğidir.

Hızlı dondurma (Camlaştırma / Vitrifikasyon): bu teknik daha önceki yıllarda embriyo ve sperm dondurma için başarılı bir şekilde kullanılmıştır. Günümüzde geliştirilen tekniğin yumurta dondurma işleminde oldukça başarılı olduğu görülmektedir. Bu yöntemde yumurta hücresi oda sıcaklığından başlayarak -186 dereceye kadar hızlı şekilde soğutulur. Yeni tekniklerle, dondurma solüsyonlarıyla vitrifikasyon yöntemi yumurta dondurmada oldukça başarılıdır. Yumurta dondurma işlemini yapan klinikler farklı protokoller uygulasa da kullanılan teknik budur.

Yumurta dondurma kimlere yapılır?

  • Kariyer isteği nedeniyle anne olmayı ileri bir yaşa ertelemiş olan kadınlara
  • Kanser tedavisinde kullanılan radyoterapi ve kemoterapi tedavileri nedeniyle kadınların yumurtalıkları işlev kaybına uğrayabilir. Bu nedenle tedaviden önce yumurtaları ya da yumurtalık dokusu dondurulabilir. Bu sayede kadın iyileştiğinde anne olabilir.
  • Tüp bebek tedavisi sırasında kadından yumurta toplanmasına rağmen, bu aşamada erkekten sperm alınamazsa, yumurtalar sonra kullanılmak üzere dondurulabilir.
  • Donör yumurtaları için alıcı gelmezse ya da yumurta sayısı fazla olduğunda, bunların ileride kullanılması için yumurta dondurma işlemi yapılabilir.
  • Kadınlarda yumurta gelişimi fazla olmadığında, birkaç seansta toplanan yumurtalar dondurulur. Daha sonra çözdürülen yumurtalardan embriyo elde edilir.
Yumurta nasıl elde edilir?

Çeşitli yöntemlerle kadınlar bazı ön hazırlıklara tabi tutulur. Yumurta gelişimi için önce ovulasyon indüksiyonu denilen ilaç tedavisi uygulanır. Bazen doğal olaylar takip edilir ve yumurta doğal şekilde elde edilir. İlaç tedavisiyle 10-15 günde yumurta toplanır. İlaçlar kadınlar tarafından evde kullanılır ve merkezde bir günde toplanır. Bu işlem sırasında kadına anestezi uygulanır. Yumurtalar vajinal yoldan kontrol edilerek toplanır. İnkübatör içinde dinlendirilen yumurtaların olguları ayrılarak, dondurulur. En son sıvı azota daldırılır ve soğutulur. Bu şekilde yumurtalar uzun süre bozulmadan saklanabilir. Ancak kadınların bu işlemlerden önce sigara, alkol, ilaç gibi yumurta kalitesini bozan etkenlerden uzak kalması gerekir.

Yumurta dondurma için kadının yaşı önemli mi?

Kadında yumurta hücresi üretildiği takdirde, her zaman yumurta dondurma işlemini yapmak mümkündür. Fakat dondurulan yumurtalar, dondurma işleminin yapıldığı zamandaki kalitede olacaktır. Bu nedenle kadınlara 35 yaşından önce yumurta dondurma işlemi yapılması daha uygundur. Yani yumurtalar dondurulduğu zaman, kadının yaşıyla orantılı şekilde sağlıklı kalabilir. Bu sayede kadınlar ileri yaşlarında bile, dondurulan sağlıklı yumurtalarla sağlıklı bebek sahibi olabilir.
21.01.2024 05:26:50
Yumurta Dondurma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Yumurta Dondurma Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Yumurta Dondurma"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kanarya Yumurtası Kaç Günde Çıkar

Kanarya yumurtası kaç günde çıkar, bir kanarya yumurtasının içinde bulunan embriyonun gelişmesindeki en kritik etken ısıdır. Eğer sıcaklık kuluçka döneminde ...
Devamını Oku

Ataks Yumurta Tavuğu

Ataks yumurta tavuğu: Ülkemizin yetiştirilen ilk yerli hibrit yumurta tavuğu olan Ataks Kanada'dan 1995 yılında Kanada'dan ülkemize getirilerek saf hat tavuk...
Devamını Oku

Horoz Yumurtası

Horoz Yumurtası: Halk arasında horozlar yumurtlamaz derler yani böyle bilinir. Ama bu yanlış. Horozlar ahir ömürlerinde, yaşamları boyunca ölmeden önce ...
Devamını Oku

Koç Yumurtası

Koç Yumurtası; bu yumurta, erkek küçük ve büyükbaş hayvanların yumurtalıklarının, kesim sonrasında temizlendikten sonra pişirmeye hazır, kasaplık duruma geti...
Devamını Oku

Çiğ Yumurta İçmek

Çiğ Yumurta İçmek, dişi hayvanları ve özellikle kuşların doğacak olan yavrusunu korumak amacı ile yumurtladığı oval halinde dışı kabuklu olan cisimdir. ...
Devamını Oku

Bal Süt Yumurta

Bal Süt Yumurta, İnsan vücut gelişimi için en önemli üç besin kaynağı olan bal, süt, yumurta özellikle çocuklar olmak üzere herkesin mutlaka tüketmesi g...
Devamını Oku

Tavuk Yumurta Yemi

Tavuk Yumurta Yemi; Tavuklarında yumurtlamak için ekstra bir yeme ihtiyacı olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Severek yenen kahvaltıların vazgeçilmezi o...
Devamını Oku

Kadında Yumurta Sayısı

Kadında Yumurta Sayısı, İnsanlarda dişi bireylerde doğduktan sonra toplam 300.000 tane oosit hücresi yani yumurtanın bölünme evresinin orta zamanlarındaki ha...
Devamını Oku

Ördek Yumurtası

Ördek yumurtası, uçları küt, bazen oval, bazen uzun bir yapıdadır. Ağırlığı 60-70 gr arasında farklık gösterir. Rengi yeşilimsi, kahverengi ya da sarıms...
Devamını Oku

Yağda Yumurta

Yağda Yumurta; En kolay ve en kısa zamanda yapılan yemeklerden birisi de yağda yumurtadır. Hem oldukça lezzetli hem de protein açısından besleyicidir. Ama şu...
Devamını Oku

İran Tavuğu Yumurtası

İran Tavuğu Yumurtası, Bek tavuğu, Tokat tavuğu gibi farklı isimleri de olan İran tavuğu, başlıca Sahra da olmak üzere Afrika'da üremektedir. Güney Fransa bö...
Devamını Oku

Çift Yumurta İkizleri

Çift yumurta ikizleri, eski zamanlarda olduğundan çok daha fazla karşılaşılan bir durumdur. Tıbbi olarak herhangi bir sakıncası olmayan bu durum, birçok kişi...
Devamını Oku

Tavuk Ayda Kaç Yumurta Yapar

Tavuk Ayda Kaç Yumurta Yapar, Tavuklar ortalama olarak her gün yumurtlarlar. Ayda ortalama 30 yumurta verirler. Tavuklar yaklaşık 20 haftalık oldukları ...
Devamını Oku

Yumurta Yemi

Yumurta Yemi, bu gıda günlük yaşamımızda sıklıkta tüketilen besindir. Kahvaltılarda, pastalarda sürekli kullanılmaktadır. Yetişkinlerin ve çocukların kahvalt...
Devamını Oku

Keklik Yumurtası

Keklik Yumurtası, Keklik yumurtası, eti ile meşhur keklik kuşundan temin edilmektedir. Birçok renk çeşidi vardır. Örneğin; beyaz, krem ve kahverengi gib...
Devamını Oku

Yılan Yumurtası

Yılan Yumurtası, Sürüngen familyasına ait olan yılanların, çoğalmak için yumurtlamaları lazımdır. Yeryüzünde yaklaşık olarak 3000 civarında bulunan yılan çeş...
Devamını Oku

Kadınlarda Yumurta Çatlaması

Kadınlarda yumurta çatlaması, Yumurta çatlaması yumurtanın yumurtalıktan dışarıya çıkmasıdır. Yumurta çatlaması yumurtanın kendisinin çatlaması değildir. Yum...
Devamını Oku

Sülün Yumurtası

Sülün Yumurtası, Sülünler anaç yaşlarına 37 haftada ulaşırlar sülünlerin yumurta vermeleri ise anaç yaşı ulaştıktan 4 hafta sonra yumurta vermeye başlarlar. ...
Devamını Oku

Hindi Yumurtası

Hindi Yumurtası, tavuksu takımına ait olan sülüngiller ailesine ait olan hindilerin ürettikleri besin maddesidir. Hindi yumurtaları protein, fosfor mineralle...
Devamını Oku

Tavus Kuşu Yumurtası

Tavus Kuşu Yumurtası; Tavus kuşları, eski dönemlerden günümüze kadar, insanların gözdesi olmuştur. Birçok hikâye ve konularda adı geçerek, güzelliği ve görün...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kanarya Yumurtası Kaç Günde Çıkar
Ataks Yumurta Tavuğu
Horoz Yumurtası
Koç Yumurtası
Çiğ Yumurta İçmek
Son Forum Konuları
Karşılaştırma
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024