Yumurta, sağlıklı ve lezzetli olduğu kadar kolay hazırlanan bir gıda maddesidir. Yapısı itibarıyla iki temel bölümden oluşur. Beyaz katman olan dış bölüm, protein açısından zenginken, sarı kısmı ise protein, mineraller ve vitaminler yönünden oldukça zengindir. Sağlıklı bir yaşam, göz sağlığı ve iyi bir hafıza için günde 1 adet yumurta tüketilmesi önerilmektedir. Yumurtanın beyaz kısmı çok düşük yağ içerir ve kalori değeri ortalama 15 kalori civarındadır. Kolesterol ve yağ içeren sarı kısmı ise yumurtanın büyüklüğüne bağlı olarak ortalama 60 kalori civarındadır ve oldukça besleyicidir. Yumurtaların Kalori Değerleri (Ortalama 100 gram)
Yumurtanın Besin Değerleri (100 Gram)
Yumurtanın Yağ Oranları (100 Gram)
Yumurta, Omega-3, protein, selenyum ve B vitamini açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir ve sağlığa pek çok yarar sağlar. Yüksek tansiyona sebep olan enzimleri baskı altına alarak, yüksek tansiyonu olanlara da faydalı bir gıda niteliğindedir. Ayrıca içinde bulunan D vitamini sayesinde kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu bir etkisi vardır. 50 gramlık orta büyüklükte bir yumurtada yaklaşık 78-80 kalori vardır. Bu kalori değerleri yumurtanın pişirme şekline göre değişiklik gösterebilir. Yumurta, protein bakımından oldukça zengin olmasına rağmen, günde 1 adet tüketilmesi halinde kilo almaya sebep olmaz ve bu haliyle diyetisyenlerin de tavsiye ettiği birçok diyet programının başlıca gıdasıdır. Her şeyde olduğu gibi yumurtanın da aşırı tüketilmesinin zararları vardır. Aşırı tüketilmesi halinde kalp ve cilt hastalıklarına neden olabilir ve alerjik reaksiyonları tetikleme durumu söz konusu olabilir. Ancak bu durumlar dışında herhangi bir zararı gözlenmemiştir. |