Yumurta Tavuğu Yumurta tavuğu, bilimsel adıyla "Gallus gallus domesticus", yumurta üretiminde en verimli tavuk türlerinden biridir. Bu tür, tüm dünyada yaygın olarak bilinir ve yumurta üretiminde önemli bir yer tutar. İlk olarak İtalya'da ortaya çıkan yumurta tavukları, zamanla İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde de farklı renk ve türlerde geliştirilmiştir. Tarihçesi Yumurta tavuklarının kökeni İtalya'dır ve bu tavuklar başlangıçta "İtalyan Tavukları" olarak bilinirken zamanla "Leghorn" adını almışlardır. Bu isim, dilimize "ligorin" olarak uyarlanmıştır. Ligorin türünün İpek Yolu ticaretleri yoluyla Avrupa'ya yayıldığı düşünülmektedir. Atalarının Kırmızı Orman Tavuğu (Gallus gallus) olduğu sanılmaktadır. Bu tavukların Amerika Birleşik Devletleri'ne götürülmesiyle yumurta endüstrisi açısından dünya genelinde yayılma süreci başlamıştır. Yumurta Tavuklarının Özellikleri
Yumurta Tavukları ve Kuluçka Yumurta tavuklarında gurk olma yani kuluçkaya yatma eğilimleri genellikle düşük olarak bilinir. Ancak serbest yetiştirilen yumurta tavuklarının yumurtalarını kendi buldukları gizli bir yere toplayıp kuluçkaya yattıkları da bilinmektedir. Kapalı alanlarda yetiştirilen tavuklar, yumurtalarını istedikleri bir alanda değil, tüm tavukların kullandığı ortak alanda bıraktıkları için kuluçkaya yatma işlemi daha az görülür. Bu durum, onların birçok tavuk türüne kıyasla tam evcilleşememelerine sebep olmaktadır. Sonuç Yumurta tavukları, yüksek yumurta verimleri ve çeşitli adaptasyon yetenekleri ile dünya genelinde önemli bir yer tutar. Farklı coğrafyalarda farklı türleri geliştirilen bu tavuklar, yumurta üretiminde en verimli türler arasında yer alır. Her ne kadar tam evcilleşememiş olsalar da, doğru bakım ve ilgi ile verimli bir şekilde yetiştirilebilirler. |