Kaz Yumurtası Kaz yumurtası, beyaz renkte, sivri uçlu, mat ve büyük boyutlu bir kabuklu yumurta çeşididir. Kaz, kanatlı bir hayvan olup eti yenilebilen ve yumurtası da birçok fayda sunan bir türdür. Kaz yumurtasının bir diğer önemli özelliği, normal bir tavuk yumurtasının yaklaşık üç katı büyüklüğünde olmasıdır. Sert bir yapıya sahip olan kaz yumurtası, kalın bir zarla kaplıdır. Bu sebepten kaz yumurtasını kırmak, diğer yumurtalara göre daha zordur ve biraz daha sert bir şekilde vurularak kırılması gerekir. Genellikle sade olarak tüketilen kaz yumurtası, diğer yumurtalar gibi kahvaltı sofralarında haşlanarak ya da yağda kızartılarak yenebilir. Kaz yumurtasının içerdiği besin değerleri, birçok besinin veremediği faydaları tek başına sunabilecek bir özelliğe sahiptir. Kaz yumurtası genel olarak demir ve fosfat gibi besin değerlerini içerir. Bunun yanı sıra, kaz yumurtasının akında bakır, magnezyum, iyot ve mangan bulunurken, sarısında potasyum, kükürt, sodyum ve klorür bulunmaktadır. İşte tüm bu besin değerlerini kendi içinde barındırdığı için, insan vücudu için gerekli olan tüm besin ihtiyaçlarını da bu şekilde karşılar. Kaz Yumurtasının Faydaları Nelerdir?
Yukarıda belirtilen tüm faydalar, kaz yumurtasının içerdiği bol miktardaki besin değerleri sayesinde gerçekleşmektedir. Özellikle büyüme ve gelişme çağında olan çocukların kaz yumurtasını düzenli bir şekilde, özellikle kahvaltıda tüketmeleri önerilmektedir. Çünkü kaz yumurtası, bol miktarda protein, mineral ve vitamin içermekte; yani gelişim için gerekli olan tüm besin değerlerini barındırmaktadır. Kaz yumurtası, normal tavuk yumurtasından çok daha büyük olduğu için pişirme süresi de biraz daha uzun olmaktadır. Alınmış olan kaz yumurtasının organik olup olmadığına çok dikkat edilmelidir. Kaz yumurtasının yenilmesinde zorluk çekiliyorsa, yapılan yumurtanın içine maydanoz, dereotu ya da domates gibi sebzeler eklenerek lezzeti daha enfes bir hale getirilebilir. Ancak, eğer yapılabiliyorsa kaz yumurtasını tüketmek isteyen bir kişi, yumurtayı pişirmek ya da haşlamak yerine çiğ tüketmeyi deneyebilir. Bunun en önemli sebebi, kaz yumurtasının verdiği besin değeri ve faydalarının bu şekilde tüketilmesi ile daha çabuk ve daha sağlıklı olmasıdır. Pişirilen ya da haşlanan kaz yumurtası, bazı besin değerlerini kaybedebilir. Ancak çiğ olarak tüketildiği zaman içerdiği besin değerleri aynı haliyle kalır ve hiçbir eksikliği olmaz. Çiğ olarak tüketilmesi zor olabilir; bu sebepten dolayı çiğ olarak tüketmek isteyen kişi, kaz yumurtasını kırarak içine biraz süt ekleyip çırpar ve daha kolay bir şekilde tüketebilir. |