Yumurta Besin Değeri Nedir?
09 Temmuz 2024

Yumurta Besin Değeri Nedir?

Yumurta Besin Değeri

Yumurta, dişi hayvanların ve özellikle de kuşların embriyoyu korumak amacıyla yumurtladığı, yuvarlak veya oval şeklinde olan cisimlerdir. Birçok hayvanın yumurtası besin olarak kullanılabilmesine rağmen, yumurta denildiğinde ilk akla gelen genellikle tavuk yumurtasıdır. Tavuk yumurtası, sayısız yemeğin hazırlanmasında malzeme olarak kullanıldığı gibi, dünyanın hemen hemen tüm mutfaklarında yaygın bir şekilde yer alır. Bilinenin aksine, bıldırcın yumurtasının protein değeri tavuk yumurtasıyla eşdeğer değildir.

Yumurtanın Modern Kullanımı

Son dönemlerde hazır gıda üretimindeki gelişmeler, yumurtanın kullanımını daha pratik hale getirmiştir. Pastörize edilmiş ve yumurta tozu şeklinde üretilen yumurtalar, yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Ancak, bu artışı eleştiren kişiler, "günde iki kez yumurtlatılıyor" veya "yemlerinde antibiyotik kullanılıyor" gibi iddialarla propagandalar yapmaktadır. Bu iddialar, konunun uzmanları ve veteriner hekimler tarafından doğrulanmamaktadır. Tavukların günde iki defa yumurtlaması biyolojik olarak mümkün değildir. Türkiye'de ve çoğu Avrupa ülkesinde, yemlerin içine antibiyotik karıştırılması yasaktır.

Yumurtanın Besin Değerleri

Yapılan araştırmalar, besinler arasında en kaliteli proteinin yumurtada bulunduğunu göstermiştir. Ayrıca, yumurta dışarıdan vücuda alınması gereken tüm esansiyel amino asitleri dengeli ve yeterli miktarda içerir. Vücut için gerekli olan başta A, B, D ve E vitaminleri olmak üzere birçok vitamin, yüksek miktarda yumurtada bulunur. Çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından yumurta oldukça önemli ve gereklidir. Ortalama olarak 50 gram kabul edilen bir yumurtadaki besin değerleri şöyledir:
  • 70 Kalori
  • 6 gram protein
  • 5 gram yağ
  • 1 gram karbonhidrat

Genellikle yumurtanın sarısı büyük miktarda vitamin ve yağları, beyaz kısmı ise büyük oranda proteinleri içerir. Bu oranlar diğer içeriklere göre belirlenmiştir. Sarısı ve beyazı gramaj olarak yaklaşık eşit miktarlarda protein içerir. Yumurtanın protein emilimi bakımından en etkili tüketim şekli ise rafadan olarak bilinir.

Ekstra Bilgiler

Yumurta ayrıca kolin, selenyum ve lutein gibi önemli besin maddeleri de içerir. Kolin, beyin sağlığı ve nörolojik fonksiyonlar için kritiktir. Selenyum, bağışıklık sistemi için önemli bir mineraldir ve antioksidan özellikler taşır. Lutein ise göz sağlığı ve özellikle makula dejenerasyonunu önleme konusunda rol oynar. Yumurta tüketimi, dengeli bir diyetin parçası olarak sağlıklı bir yaşam tarzını destekler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sultan

17 Mayıs 2024 Cuma

Yumurtanın gelişim için ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Hatta sadece gelişim değil hayat boyu tüketmemiz gereken bir besin. Çocuğumun da yumurtayı tüketmesini istiyorum. Ancak çocuğum yumurtayı hiç sevmiyor. Yumurtanın neredeyse her türlüsünü pişirdim yine de yemek istemiyor. Çocuğuma yumurtayı sevdirecek bildiğiniz yumurtalı bir yemek var mı? Yardım ederseniz çok sevinirim.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Sultan,

Çocuğunuza yumurtayı sevdirmek için çeşitli tarifler deneyebilirsiniz. Örneğin, sebzeli omlet ya da peynirli krep yapabilirsiniz. Ayrıca yumurtayı fark ettirmeden yemeklerine eklemek de bir çözüm olabilir. Örneğin, makarna sosuna ya da köfte harcına yumurta ekleyebilirsiniz. Yumurtayı farklı şekillerde sunarak ve sevdiği yiyeceklerin içerisine katarak yumurtayı tüketmesini sağlayabilirsiniz. Umarım bu öneriler işe yarar. Kolay gelsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Yumurta Çeşitleri Nelerdir?

Yumurta Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Kanarya Yumurtası Türleri ve Özellikleri

Kanarya Yumurtası Türleri ve Özellikleri