Haşlanmış Yumurta Tarifi ve Malzemeleri
07 Temmuz 2024

Haşlanmış Yumurta Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Yumurta

Yumurta, tavuktan elde edilen ve besin değeri oldukça yüksek bir gıdadır. Yumurtalar pek çok yemek tarifinde kullanılabilir ve özellikle kahvaltıların vazgeçilmezidir. Haşlanmış ya da yağda pişirilmiş yumurta, kahvaltılarda mutlaka tüketilir. Yumurta, kalorisi ve besin değeri yüksek bir yiyecektir ve çocukların bile küçük yaşlarda tüketmesi önerilir.

Haşlanmış Yumurta Nasıl Yapılır?

Haşlanmış yumurta yapmak oldukça kolaydır. Öncelikle, yapacağınız yumurta sayısına göre derin bir tencere ya da cezve alın. İçine yumurtaları koyun ve üzerlerini geçecek kadar su ekleyin. Yumurtalar haşlanmaya başlasın diye ocağa koyun ve altını çok açmadan kaynamaya bırakın. Yumurtaların haşlama kıvamları birkaç çeşittir. Haşlanmış yumurta yaparken çatlamasını önlemek için suyun içine bir iki çay kaşığı tuz atın. Tuz, hem yumurtaların çatlamasını önler hem de haşlandıktan sonra kolay soyulmasını sağlar.

Kıvamına Göre Haşlanmış Yumurta Çeşitleri

Rafadan Kıvamda Haşlanmış Yumurta:

Yumurtalar cezvenin içine koyulur, üzerine su eklenir ve ocağa koyulur. Kaynayana kadar beklenir, kaynadıktan bir dakika sonra ocaktan alınır ve hemen soğuk suyun içine konulup yumurtalar soğutulur. Bu rafadan haşlanmış yumurta olur.

Kayısı Kıvamında Haşlanmış Yumurta:

Kayısı kıvamında yumurta elde etmek için, önce yumurtalar cezveye alınır, su koyulur ve ocağa konulup altı yakılır. Kaynamaya başlayan yumurtalar dört beş dakika daha kaynatılır ve ocaktan alınır. Ocaktan alınan yumurtalar hemen soğuk suya koyulur. Bu şekilde kayısı kıvamında yumurta elde edilir.

Lop Kıvamında Haşlanmış Yumurta:

Lop şekilde haşlanmış yumurta elde etmek için derin bir kaba yumurtalar koyulur. Üzerini geçecek şekilde su ve tuz koyulup ocağa konulur. Kaynamaya başladıktan sonra sekiz dokuz dakika daha kaynatılır. Sonra ocaktan alınır ve soğuk suya koyulur. Bu şekilde de lop yumurta elde edilir.

Haşlanmış Yumurtanın Kokusu

Haşlanmış yumurta kokusu yüzünden pek tercih edilmez. Ancak haşlanan yumurtanın kokusunu önlemek için soğuk buzlu suyun içinde iyice soğuyana kadar bekletirseniz kokusu azalır. Haşlanmış yumurtalar, küt tarafından soyulmaya başlarsa daha rahat soyulur. Bayat yumurtalar tazesine göre daha zor soyulur ve soyulurken çoğu kabuğunda kalır.

Haşlanmış Yumurta ile Salata Yapımı

Haşlanmış yumurta, salatalarda da kullanılabilir. Marul, yumurta, zeytin ve kuru soğanla yapılan salata, herkes tarafından çok tercih edilir ve besin değeri bakımından da oldukça zengin bir salatadır.

Haşlanmış Yumurta ve Diyet

Haşlanmış yumurta, diyet listelerinin de başında yer alır. Nedeni ise haşlanmış yumurtanın tokluk hissi vermesidir. Ayrıca, haşlanmış yumurta düşük kalorili bir protein kaynağıdır ve bu nedenle kilo verme sürecinde tercih edilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni