Yumurta Tarifleri
Yumurta, kahvaltıların ve hamur işlerinin vazgeçilmezi olup, özellikle gelişme çağındaki çocuklar için oldukça faydalı bir besindir. Yüksek miktarda vitamin, protein ve mineral içeren yumurta, en sağlıklı gıdalardan biridir. Faydaları saymakla bitmeyecek olan bu lezzetli gıdayla yapılacak birçok tarif bulunmaktadır. Yumurta, sahanda, menemen, omlet, haşlama ve ekmekle kızartarak birçok şekilde tüketilebilen bir besindir. Bu makalede, evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz farklı yumurta tariflerini sizlerle paylaşacağım.
Soğanlı Sütlü Yumurta
Malzemeler
- 2 tane yumurta
- 2 tane kuru soğan
- 1 fincan su
- 2 çorba kaşığı süt
- 1 çorba kaşığı sıvı yağ
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı
Öncelikle soğanların kabuklarını soyarak ince ince doğrayın. Teflon bir tavaya alın ve üzerine bir fincan su ilave edip tavanın kapağını kapatarak soğanlar suyunu çekene kadar kavurun. Ardından tavaya sıvı yağ ve tereyağını ilave edin ve soğanları kısık ateşte kavurmaya devam edin. Bu arada bir kaseye yumurtaları kırarak içine sütü ilave edin ve iyice çırpın. Çırptığınız yumurtaları kavrulan soğanların üzerine dökün ve sürekli karıştırarak pişirin. Son olarak tuzunu ilave edip karıştırdıktan sonra ocağı kapatın. Soğanlı sütlü yumurtanızı servis tabağına alarak üzerine kırmızı pul biber ve karabiber serperek servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Fırında Yumurtalı Ekmek
Malzemeler
- 10 dilim ince dilimlenmiş ekmek
- 3 tane yumurta
- 1 tatlı kaşığı çörek otu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Yapılışı
Öncelikle ekmekleri ince ince dilimleyin. Geniş bir kaba yumurtaları kırarak içine tuz, kırmızı pul biber ve çörek otunu ilave edin ve iyice çırpın. Dilimlenmiş ekmekleri yumurtalı karışıma batırın ve yağlanmış fırın tepsisine yan yana dizin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yumurtalı ekmekleri üzeri hafif kızarana kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra servis tabağına alarak yanında jambon ile servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Kabaklı Omlet
Malzemeler
- 2 tane yumurta
- 1 adet kabak
- 2 dal yeşil soğan
- 1 tane domates
- 1 tane patates
- 3 çorba kaşığı süt
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kekik
Yapılışı
Öncelikle kabak, patates ve domatesin kabuklarını soyun. Kabakları ve patatesleri rendeleyin. Soğanları kıyıp domatesi küp küp doğrayın. Tavada ısıttığınız sıvı yağın içine bütün sebzeleri ilave edip tuzunu da ekleyin ve sebzeler yumuşayana kadar soteleyin. Bir kapta yumurtaları kırıp içine sütü ilave edip iyice karıştırın. Karışımı sotelenen sebzelerin üzerine dökün ve üzerine kekik serptikten sonra önlü arkalı kızarana kadar pişirin. Kabaklı omletinizi servis tabağına alarak sıcak bir şekilde servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Yumurta Dolması
Malzemeler
- 3 tane yumurta
- 2-3 dal dereotu
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
Yapılışı
Öncelikle yumurtaları haşlama kabına alıp su ilave edin ve katı kıvama gelene kadar kaynatın. Yumurtaların kabuklarının kolay soyulması için haşlanırken suya tuz ilave edebilirsiniz. Haşlanan yumurtaların kabuklarını soyun ve boylamasına ortadan ikiye kesin. Yumurtaların sarılarını dikkatlice çıkarın ve bir kaba alın. İnce kıyılmış dereotu ve yeşil soğan, zeytinyağı, tuz ve kırmızı toz biberi ilave edip ezerek karıştırın. Hazırladığınız karışımı yumurtaların içine doldurun. Yumurta dolmalarınızı servis tabağına alarak üzerine zeytinyağı ve pul biber serperek sunabilirsiniz.
Afiyet olsun.
|
Soğanlı sütlü yumurta tarifini denerken soğanların suyunu çekene kadar kavurmak ne kadar sürüyor? Daha önce bu tarifi denemiş biri var mı? Tavsiyeleriniz nelerdir?
Cevap yazMerhaba Seyfullah,
Soğanların suyunu çekene kadar kavurmak genellikle 10-15 dakika sürebilir. Ancak bu süre, kullandığınız soğanların miktarına ve tavanızın büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir. Orta ateşte, soğanlar şeffaflaşıp hafifçe karamelize olana kadar kavurmanız yeterli olacaktır. Daha önce bu tarifi denemiş biri olarak, soğanların iyice yumuşadığından emin olmanızı tavsiye ederim. Bu şekilde yumurtanın tadı daha yoğun ve lezzetli olacaktır. Afiyet olsun!