Yumurta İhracatı İstatistikleri
26 Haziran 2024

Yumurta İhracatı İstatistikleri

Yumurta İhracatı

Türkiye, yumurta ihracatında önemli bir konuma sahiptir. 2016 yılı boyunca yapılan incelemelerde, en yüksek ihracat rakamının Kasım ayında gerçekleştiği, en düşük rakamın ise Temmuz ayında olduğu görülmüştür. Ancak Temmuz ayında en düşük ihracat rakamı elde edilmesine rağmen, yumurtanın kilogram başına dolar fiyatı Ekim ayında en yüksek seviyesine ulaşmıştır (1.68 kg/dolar).


Ülkeler bazında yapılan ihracat incelendiğinde, 2010-2016 yılları arasında genellikle Irak'ın birinci sırada yer aldığı gözlemlenmiştir. Azerbaycan'a yapılan ihracat en yüksek seviyeye 2011 yılında ulaşmış ve bu yılda Azerbaycan üçüncü sırada yer almıştır. Suriye, 2010 yılında 30.258.000 ABD Doları ile en yüksek ihracat rakamına sahipken, 2012 yılında ihracat yapılan ülke sıralamasında yedinci sıraya gerilemiştir. İran'a en fazla ihracat 2011 yılında gerçekleşmiş ve bu yıl İran birinci sırada yerini almıştır. Bu veriler göz önünde bulundurulduğunda, tam bir istikrardan bahsetmek mümkün değildir. Bu istikrarsızlık, ülkelerle olan ilişkiler ve dünya genelindeki yeni yapılanmaların etkisiyle ortaya çıkmaktadır.

İhracat yapılan ülkeler incelendiğinde, genellikle Türkiye'nin çevresinde bulunan yakın komşu ülkelerin çoğunlukta olduğu görülmektedir. Ancak bu coğrafyada bulunan ülkelerdeki istikrarsızlık ve ulusal politikalar nedeniyle önemli ihracat pazarlarımızı kaybetmekteyiz.

Dünya genelinde yumurta ihracatı yapan ülkeler arasında Türkiye, 2008 yılında yedinci sırada, 2009 yılında sekizinci sırada, 2010 yılında altıncı sırada, 2011 yılında ise üçüncü sırada yer almıştır. 2012 yılı itibariyle dünya yumurta ihracatında ilk 10 ülke arasında Hollanda'dan sonra ikinci sıraya yerleşmiş ve bu sıralamada hala ikinci sırada devam etmektedir. Son beş yıl içinde yedinci sıradan ikinci sıraya yükselme başarısını göstermiştir. Son dokuz yıl içerisinde yumurta ihracatı, 195 milyon adetten 4.522 milyar adete yükselmiş ve yumurta ihracatının üretimdeki payı 2006 yılında %2.42 iken 2016 yılında %29.70'e yükselmiştir. Bu durum, üretim miktarına paralel olarak ihracat potansiyelimizin de iyi bir noktaya ulaştığını göstermektedir.

Öneriler

Yumurta ihracatında asıl hedef, Avrupa ülkeleri ve Amerika'ya açılabilmek ve istenen kalite ve nitelikte ürün üretebilmektir. Bununla birlikte yumurta ihracatında uluslararası normlara uygun yasal ve uygun koşulları sağlayacak önlemler alınmalı ve bununla ilgili yeni politikalar geliştirilmelidir. Ayrıca, ihracatın sürdürülebilirliği için:
  • Pazar çeşitliliği artırılmalı ve yeni pazarlar araştırılmalıdır.
  • Ürün kalitesinin artırılması için teknolojik yatırımlar yapılmalıdır.
  • Yumurtanın depolanması ve taşınması sırasında hijyen koşullarına dikkat edilmelidir.
  • Uluslararası sertifikasyon ve kalite standartları takip edilmelidir.

Sonuç olarak, Türkiye'nin yumurta ihracatında gösterdiği başarıyı sürdürebilmesi ve daha ileriye taşıyabilmesi için stratejik planlamalar yapılması ve gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Deve Kuşu Yumurtası Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Deve Kuşu Yumurtası Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Fırında Yumurta Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Yumurta Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Yemi İçinde Neler Var?

Yumurta Yemi İçinde Neler Var?

İran Tavuğu Yumurtası Türleri ve Özellikleri

İran Tavuğu Yumurtası Türleri ve Özellikleri

Yumurta Maskesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yumurta Maskesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?